Tęczowy tort urodzinowy dla Miki

Tęczowy tort urodzinowyW sobotę moja córka Mika obchodziła 15-ste  urodziny, z tej okazji zaprosiła swoje koleżanki na małe przyjęcie. Wspólnie wymyśliłyśmy, że zrobimy tort, który będzie wyglądał wyjątkowo. Mam nadzieję, że nam się udało, osądźcie sami.

Składniki na ciasto ( 6 blatów ):

  • 570 g. mąki pszennej
  • 340 g. masła
  • 330 g. cukru
  • 540 g. mleka
  • 8 białek
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • barwniki spożywcze w żelu ( ja dałam w proszku )

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Wbijać białka, jedno po drugim, dodać ekstrat waniliowy i zmiksować. Do masy maślanej dodać na zmianę mleko i suche składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 6 równych części ( najlepiej zważyć całe ciasto i podzielić je przez 6 ). Każdą część ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać troszkę barwników ( fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy, żółty) i wymieszać, aż powstanie jednolita barwa.

Tęczowy tort urodzinowy

Ciasto przełożyć do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia lub jednorazowych foremek o średnicy 24 cm. Piec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni ( mozna piec po 2 -3 blaty na   raz, ja z braku takiej ilości foremek piekłam po jednym blacie ). Wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia i ostudzić.

Tęczowy tort urodzinowy

Tęczowy tort urodzinowy

Krem z bitej śmietany i mascarpone:

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • kolorowa posypka

Schłodzoną śmietanę przełożyć do miski, zmiksować. Pod koniec  ubijania dodać cukier puder, ekstrakt i serek mascarpone, wymieszać.

Na paterze układać po kolei blaty, przekładając je równomiernie kremem: fioletowy,niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty. Wierzch i boki tortu  również posmarować kremem, udekorować  posypką. Tort schłodzić przynajmniej 4 godziny ( ja zostawiłam na całą noc ). Smacznego 🙂

Tęczowy tort urodzinowy

 

 .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *