Pierogi z mięsem wołowym

Pierogi z mięsem wołowymUlubione pierogi mojej rodziny. Mięciutkie pierożki z pysznym, soczystym farszem. Serdecznie zapraszam;

Pierogi z mięsem wołowymSkładniki na ciasto:

  • 500 g. mąki pszennej  ( typ 500 )
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 250 ml. wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju

Pierogi z mięsem wołowymMąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtko i dolewać partiami wodę. Zarabiać rękami, jeżeli ciasto będzie za suche dodać jeszcze wody. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Dobrze przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na 20 minut, żeby odpoczęło. Gotowe ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki, wykroić z ciasta koła. Układać farsz łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.

Pierogi z mięsem wołowymSkładniki na farsz:

  • 500 g. zmielonego mięsa wołowego
  • 2 duże cebule
  • pół szklanki bulionu ( u mnie wołowy)
  • sól i pieprz

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Do cebuli dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 20 minut. Na koniec zalać bulionem i jeszcze chwilkę dusić. Gotowy farsz odstawić do przestygnięcia.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować na małym ogniu około 3 minut, od czasu ich wypłynięcia, parę razy zamieszać. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z usmażoną cebulką.

 Pierogi z mięsem wołowym