Ciasto z budyniem,owocami i kruszonką

Ciasto z budyniem,owocami i kruszonkąSmaczne ciasto, z budyniem, owocami i pyszną kruszonką. Moja propozycja na niedzielny podwieczorek. Serdecznie zapraszam;

Składniki:

  • 120 g. miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • około 500 g. rabarbaru
  • 400 g.truskawek
  • duży budyń waniliowy

Ciasto z budyniem,owocami i kruszonkąMąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać.

W misie malaksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajko, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać ekstrakt i przesiane mąki z proszkiem  do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać, do połączenia składników.

Ciasto z budyniem,owocami i kruszonkąFormę o wymiarach 23 x 34 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Budyń ugotować według przepisu, zmniejszając ilość mleka o jakieś 150 ml. Gorący wylać na ciasto.

Rabarbar i truskawki pokroić na kawałeczki, wyłożyć na gorący budyń.

Ciasto z budyniem,owocami i kruszonkąKruszonka:

  • 180 g. mąki
  • 100 g. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki amaretto
  • 120 g. roztopionego masła

Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać ciepłe masło i amaretto, wymieszać i palcami wyrobić kruszonkę. Jeżeli kruszonka będzie za mało sypka dodać troszkę mąki. Gotową kruszonkę wyłożyć równomiernie na owoce.

_DSC5709Ciasto piec w temperaturze 180 ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć i wystudzić. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Ciasto z budyniem,owocami i kruszonką

Smacznego;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *