Kruche serduszka

szarlotka i serduszka 040Przepyszne, kruche serduszka o wyczuwalnym smaku masła, dobre na każdą okazję. Bardzo proste w wykonaniu. U mnie ciasteczka w dwóch wersjach, z lukrem i bez. Zapraszam!

Składniki na serduszka:

  • 40 dag. mąki pszennej
  • 20 dag. masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka  kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

szarlotka i serduszka 027

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz żółtka, szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na oprószonej  mąką stolnicy, do grubości ok. 4 mm. Foremką w kształcie serduszka wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp od siebie około 2-3 cm. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić na kratce.

szarlotka i serduszka 030

Składniki na lukier :

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • czerwony barwnik w proszku

Z podanych składników utrzeć gładką masę, na końcu dodać troszkę barwnika (do uzyskania odpowiedniej barwy ). Gotowy lukier nałożyć na ciasteczka, udekorować wedle uznania.

szarlotka i serduszka 029szarlotka i serduszka 039.

Jedna myśl do “Kruche serduszka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *