Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkowąTen mazurek zawsze pojawia się u mnie na Święta Wielkanocne. Pyszne kruche ciasto , obłędna masa krówkowa. robi furrorę wsród znajomych i rodziny.

Mazurek z masą krówkowąMazurek z masą krówkowąSkładniki na ciasto:

  • 350 g. mąki
  • 100 g. masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Mazurek z masą krówkową

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczony spód wystudzić.

Mazurek z masą krówkowąMasa krówkowa:

  • 500 g. krówek
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

Krówki wsypać do garnka, dodać śmietankę, rozpuszczać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej  konsystencji. Lekko wystudzić, po czym wylać na upieczony spód. Udekorować wedle uznania.mazurek z masą krówkową mazurek z masą krówkową 002mazurek z masą krówkową

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *