Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbaremCiasto z budyniem i rabarbaremDzisiaj piękny słoneczny dzień, aż chce się żyć! Korzystając z pogody, wybrałam się na spacer do pobliskiego warzywniaka. Ponieważ sezon na rabarbar nadal trwa , postanowiłam upiec ciasto z budyniem i rabarbarem, przykryte kruszonką. Zapraszam!

Ciasto z budyniem i rabarbaremSkładniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g. rabarbaru + 3 łyżki cukru

Ciasto z budyniem i rabarbaremMąkę przesiać, dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieśc na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części ( ok. 2/3 i 1/3 ). Większą wstawić do lodówki na 30 min. drugą do zamrażalnika. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki, zasypać cukrem i wymieszać. Rozłożyć równomiernie na ciasto.

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Masa budyniowa:

  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła

Ugotować budyń, dodając pod koniec masło. Jeszcze gorący wyłożyć równo na rabarbar. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na masę budyniową. Piec  w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Ciasto z budyniem i rabarbaremCiasto z budyniem i rabarbarem

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *