Zupa z botwinki

Uwielbiam buraki pod każdą postacią, więc gdy tylko pojawiła się młoda botwinka ugotowałam z niej zupę. Zdrowa, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszam:)
Zupa z botwinkiSkładniki:

  • pęczek botwinki
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 4-5  średnich ziemniaków
  • ziele angielskie
  • 2-3  liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe lub 1,5 litra wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 kubka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo

Zupa z botwinkiZiemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić na drobną kostkę. Pora pokroić na niewielkie paski, wrzucić do garnka i zalać bulionem, dodając również pokrojone ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Botwinkę dobrze wymyć i pokroić w kostkę, wrzucić do gotujących się już ziemniaków, wlać ocet i doprawić solą i pieprzem. Po upływie 20 minut, gdy warzywa bedą już miękkie zabielić zupę śmietaną, po 2 minutach wyłączyć. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki i  świeżym koperkiem. Smacznego!

Zupa z botwniki

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *