Ciasteczka owsiane z bakaliami i prażonym słonecznikiem

ciasteczka musli (8)Pyszne ciasteczka, z dodatkiem płatków owsianych, bakalii i prażonego słonecznika. Cudowny smak i aromat ciastek sprawia, że nie można się im oprzeć. Polecam;

ciasteczka musliSkładniki:

  • 1 i 1/3 szkl, mąki
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. nasion słonecznika
  • 250 g. miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka suszonych moreli
  • garść suszonej żurawiny

ciasteczka musli (4)Na suchej patelni, uprażyć ziarna słonecznika ( do jasnozłotego koloru ).

Masło utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wyrobić ( ciasto ma być miękkie i tłuste ). Dodać bakalie, płatki owsiane, ostudzone uprażone ziarna słonecznika,  szczyptę soli, jeszcze raz zagnieść. Zawinąć w folię i  schłodzić w lodówce około 60 minut.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy. Ciastka lekko spłaszczyć.

ciasteczka musli (9)Piec w temperaturze 175ºC, przez 15 minut na złoty kolor. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu ( ciasteczka są bardzo delikatne i łatwo się kruszą ).

Smacznego;

ciasteczka musli (7)

ciasteczka musli (10)

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *