Orzechowe ciasteczka z konfiturą

Delikatne, kruche, orzechowe ciasteczka z konfiturą. Konsystencją i smakiem, troszkę  przypominają makaroniki. Dzięki różnym smakom konfitur, ciasteczka smakują wyśmienicie. Moja rodzina i znajomi , oszaleli na ich punkcie. Zapraszam;

ciastka orzechowe z konfiturąSkładniki:

  •  125 g. zimnego masła pokrojonego w plastry
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 110 g. mąki pszennej
  • 110 g. zmielonych orzechów laskowych i włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

ciastka orzechowe z konfiturą (6)Ponadto:

  • konfitury lub bardzo gęsty dżem do wypełnienia ciastek ( u mnie konfitura  z owoców leśnych i z mirabelek

ciastka orzechowe z konfiturą (9)Wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze, do otrzymania gładkiego kruchego ciasta. Z ciasta uformować kulę , owinąć folią spożywczą  i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.

ciastka orzechowe z konfiturą (10)Z ciasta odrywać małe kawałeczki ciasta i formować  kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy ( ciastka urosną podczas pieczenia ). Końcem drewnianej łyżki zrobić w każdej kulce wgłębienie i wypełnić odrobiną konfitury.

Piec w temperaturze  170ºC, przez około 15 minut, do zarumienienia ciastek. Lekko przestudzić i przełożyć na kratkę.

ciastka orzechowe z konfiturą (12)

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *