Dzisiaj piękny słoneczny dzień, aż chce się żyć! Korzystając z pogody, wybrałam się na spacer do pobliskiego warzywniaka. Ponieważ sezon na rabarbar nadal trwa , postanowiłam upiec ciasto z budyniem i rabarbarem, przykryte kruszonką. Zapraszam!
- 3 szkl. mąki
- 200 g. masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g. rabarbaru + 3 łyżki cukru
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieśc na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części ( ok. 2/3 i 1/3 ). Większą wstawić do lodówki na 30 min. drugą do zamrażalnika. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki, zasypać cukrem i wymieszać. Rozłożyć równomiernie na ciasto.
Masa budyniowa:
- 2 opak. budyniu waniliowego
- 1/4 szkl. cukru
- 3 szkl. mleka
- 1 łyżeczka masła
Ugotować budyń, dodając pod koniec masło. Jeszcze gorący wyłożyć równo na rabarbar. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na masę budyniową. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)