Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidoramiMakaron ze szpiankiem i suszonymi pomidorami, pojawia się na moim stole bardzo często.Moja rodzinka wprost przepada za tym daniem, więc rozpieszczam ich, serwując go przynajmniej raz na 2 tygodnie.

 

 

Składniki na 4 solidne porcje:

500g. świeżego szpinaku (używam też mrożonego)
1  duza cebula lub 2 małe
3-4  ząbków czosnku (ja daję 4 a nawet 5 moja rodzinka uwielbia czosnek)
1  słoik suszonych pomidorów (285g.-300g.)
1/2  papryczki chilli (uwielbiam ostre potrawy więc daję całą)
sól, pieprz do smaku
troszkę startego parmezanu (dodaje jak mam ochote, bez smakuje równie dobrze)
400-500g. makaronu (spaghetti,świderki, penne ,farfalle)

Przygotowanie:

W 2-3 litrach posolonej wody, ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.W między czasie do drugiego garnka wlać oliwę z suszonych pomidorów.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli i świeży szpinak (zamrożony szpinak dusimy na wolnym ogniu aż się rozpuści) .Suszone pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do garnka ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem.Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakiem.Przed podaniem posypać parmezanem.Smacznego!

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



.