Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy z truskawkamiSezon na truskawki w pełni,  więc  z okazji  Dnia Dziecka wymysliłam dwa super desery. Są to lody truskawkowe i tort bezowy z dodatkiem truskawek.  Moja córka ( i nie tylko ona ) z radości oszalała .Po wyprawie rowerowej,  podanie lekkiego  ciasta bezowego z dodatkiem lodów było strzałem w dziesiatkę. Zapraszam serdecznie.

Tort bezowy z truskawkamiSkładniki:

  • 10 białek
  • 400 g.cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać powoli cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać ocet winny i mąkę ziemniaczaną.

Masę przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Uformować z nich dwa okrągłe blaty o średnicy ok.26 cm. Piec obie blaszki równoczesnie z termoobiegiem przez ok.1,5 godz. w temp.120 stopni. Po upieczeniu wystudzić w w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej bezy zostawić na całą noc.

Tort bezowy z truskawkami

Masa kremowa:

  • 500 ml. śmietany kremówki 30%  lub  36%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek do dekoracji
  • 5-6 truskawek do masy kremowej +2 łyżki cukru
  • 2 paski gorzkiej czekolady

Tort bezowy z truskawkamiŚmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części, Sześć truskawek  zasypać cukrem i po chwili zmiksować blenderem, Przełożyć do pierwszej masy kremowej i wymieszać. Na dolny blat wyłożyć masę truskawkową i przyłożyć drugim blatem. Pozostałą część masy kremowej wyłożyć na górny blat i udekorować pozostałymi truskawkami. Czekoladę posiekać w  drobne paseczki i posypać  nimi tort. Chłodzić w lodówce. Można podawać z lodami ( u mnie z lodami truskawkowymi własnej roboty). Smacznego:)

Tort bezowy z truskawkamiTort bezowy z truskawkami

.