Klasyczna szarlotka

szarlotka2Klasyczna, prosta i bardzo smaczna szarlotka. Podana na gorąco z lodami, smakuje wyśmienice. Zapraszam;

Składniki:

  • 500 g. pszennej mąki
  • 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 32 g. cukru waniliowego
  • 250 g. pokrojonego  zimnego masła

Wszystkie składniki razem połączyć i szybko zagnieść, na gładkie ciasto. Podzielić na 2 równe części i wstawić na 30 minut do lodówki.

szarlotka8Nadzienie jabłkowe:

  • 1,20 kg. jabłek ( np: Szara Reneta, Antonówka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z  połowy cytryny

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i pozostawić na 15 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i  podpiec w temperaturze 190ºC  przez około 13-15 minut.

szarlotka5Jabłka odsączyć z nadmiaru soku, przełożyć na podpieczony spód. Drugą część schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na wierzch jabłek. Piec w tepmperaturze 180ºC przez około 45-50 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Szarlotkę, można podawać na gorąco z lodami waniliowymi.

Smacznego;

 szarlotka10

.