Popękane ciasteczka orzechowe

Popękane ciasteczka orzechoweCiasteczka o bardzo intensywnym smaku orzechów  włoskich. Bardzo smaczne, chrupiące z zewnątrz i delikatne, lekko ciągnące w środku. Idealne na słodki prezent pod choinkę. Serdecznie zapraszam;

Popękane ciasteczka orzechoweSkładniki:

  • 270 g. mielonych orzechów włoskich
  • 50 g. mąki
  • 65 g. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Popękane ciasteczka orzechoweWszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrabiać, aż powstanie jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cukrze pudrze i wyłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC  przez 17 -18 minut.  Ciasteczka wystudzić na kratce.

Popękane ciasteczka orzechoweSmacznego;

 

Torcik z galaretek

Torcik z galaretekBardzo prosty torcik z galaretek. Mało słodki, idealny dla osób dbających o figurę. Niestety nie mam zdjęć  przekroju tortu, gdyż zrobiłam go dla męża do pracy. Postaram się go powtórzyć w najbliższym czasie i zamieścić więcej zdjęć.

Składniki na torcik:

  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa lub kiwi
  • 4 galaretki truskawkowe
  • 500 ml. jogurtu naturalnego
  • 500 ml. wody ( potrzebne do galaretek truskawkowych )

Torcik z galaretekW misce rozpuścić galaretkę wiśniową w 350 ml. zagotowanej wody. Tak samo postąpić z galaretką pomarańczową i agrestową. Zostawić do zastygnięcia a potem włożyć do lodówki. Zastygnięte galaretki wyjąć z misek i pokroić w kostkę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. i ponownie włożyć do lodówki.

Zagotować 500 ml. wody i rozpuścić w niej 4 galaretki truskawkowe, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygną dodać jogurt i dobrze wymieszać, na jednolitą masę. Gdy masa zacznie tężeć, wlać do tortownicy i delikatnie połączyć z pokrojonymi galaretkami. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Torcik z galaretekPrzed podaniem torcik wyjąć z formy. Można go udekorować sezonowymi owocami.

Smacznego;

Torcik z galaretek

Świąteczny murzynek

Świąteczny murzynekŚwięta tuż, tuż. Pewnie lista zakupów, prezentów i menu na  wigilijny stół już zrobiona. U mnie wszystko zaplanowane, większość prezentów kupiona i menu też ustalone. Oprócz tradycyjnych potraw, na moim stole nie zabraknie również słodkości. Będzie sernik, makowiec , mix ciasteczek i oczywiście murzynek. Bardzo aromatyczne, miękkie, wilgotne ciasto, z powidłami i   nutką przypraw korzennych.

Serdecznie zapraszam;

Ciasto:

  • 125 g. masła
  • 3 duże jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżeczek kakao

Świąteczny murzynekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Mniejszy  garnek postawić na palniku. Wsypać cukier, kakao i wymieszać. Dodać mleko i masło, wszystko doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1-2 minuty, zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonej masy wsypać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Całość wymieszać mikserem, tylko do połączenia się składników. Dodać powidła i wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę po czym dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do małej kwadratowej tortownicy, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 170 st.C, przez 45-60 minut.

Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%

Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i przez chwilę gotować. Lekko przestudzoną polewą, polać wystudzone ciasto.

Smacznego;

Świąteczny murzynek