Szarlotka z mąki pełnoziarniestej

Dzisiaj pyszna szarlotka z mąki pełnoziarnistej z płatkami owsianymi. Rewelacyjna, chrupiąca i co najważniejsze bardzo zdrowa. Serdecznie zapraszam;

Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g. brązowego cukru
  • 80 g. masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych ( zmiksowanych na mączkę )
  • 50 g. masła
  • 4 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę, uformować kulę i wstawić do zamrażalnika na 1 godz.

Farsz:

  • 1,5 kg. jabłek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka ściemnieją i staną się pachnące. Dodać cynamon i troszkę soku z cytryny.

Przygotowanie spodu:

Płatki owsiane zmiksować na mączkę, dodać resztę suchych składników potrzebnych do przygotowania spodu. Następnie dodać masło, jogurt i żółtko. Szybko wyrobić ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C ( funkcja z termoobiegiem ). Natłuszczoną tortownicę lub formę na tartę wylepić ciastem. Jabłka równomiernie przełożyć na ciasto. Kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią jabłka. Piec około 50 minut ( wierzch musi być ładnie zarumieniony).

Smacznego;

Wielkanocny mazurek z kajmakiem

Jedną z moich propozycji na zbliżającą się Wielkanoc jest mazurek z kajmakiem. Pyszne, kruche ciasto z lekko ciągnącą się masą, w moim domu robi furrorę. Serdecznie zapraszam;

Ciasto:

  • 300 g. mąki pszennej
  • 150 g. masła
  • 80 g. cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 150 g. dżemu z czarnej porzeczki lub z owoców leśnych
  • puszka masy krówkowej  ( 500 g. )
  • ozdoby ( migdały, suszone morele, jajeczka czekoladowe, rodzynki itp. )

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto rozwałkować tworząc prostokąt z wystającymi brzegami. Całość wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować cały spód ( oprócz brzegów ) dżemem. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec ok.25 minut. Na wystudzone ciasto wylać masę kajmakową i dowolnie udekorować.

Smacznego;