Pleśniak z konfiturą wiśniową, malinami i pianką budyniową

Dzisiaj zapraszam na pyszne, delikatne, ciasto  z lekką pianką budyniową. Pleśniak znika w ekspresowym  tempie. Serdecznie zapraszam;

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g. masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • słoik konfitur wiśniowych około 350 g.

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 części ( dwa kawałki takiej samej wielkości, trzeci  mniejszy). Pierwszy kawałek połączyć z kakao. Każdy owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru )
  • 0,5 szklanki oleju ( rzepakowego )
  • około 500 g. świeżych malin

W suchej misce ubić białka. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy aż powstanie lśniąca i gęsta masa. Do piany dodać dwa budynie, wymieszać. Następnie wlać olej na 3 tury. Po każdym dodaniu zamieszać szpatułką, aż składniki się połączą.

Formę na tartę o średnicy 26 cm. nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Z zamrażalnika wyciągnąć jasną część ciasta ( większą ), równomiernie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko docisnąć. Konfiturę wiśniową wyłożyć na ciasto, zetrzeć na nią kakaową część, wyrównać. Pianę budyniową przełożyć na ciemne ciasto i wyłożyć na nią maliny ( maliny wcisnąć w pianę ). Ostatnią część jasnego ciasta ( mniejszą ) zetrzeć na pianę.

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( piekłam na drugiej półce od dołu ).

Smacznego;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *