Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowyPonieważ w mojej kuchni bez przecieru pomidorowego ani rusz, postanowiłam w tym roku  zrobić go sama. Do tej pory, w  domowy przecier zaopatrywana byłam przez moją mamę. Przecier jest prosty w wykonaniu i bardzo dobry w smaku.

Składniki:

  • 2 kg. pomidorów ( u mnie Lima )
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • estragon
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przecier pomidorowyUmyte pomidory pokroić na cząstki, cebulę i czosnek posiekać. Wszystko włożyć do garnka i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około godziny. Następnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku, dodać zioła. Dusić jeszcze godzinę. Gorący przecier przelać do słoików i postawić je dnem do góry na około 20 minut.

Przecier pomidorowyPrzecier pomidorowyPrzecier pomidorowy

.

Szybka pizza

pizzaDzisiaj proponuję szybką w przygotowaniu pizze. Bardzo smaczna o cienkim i chrupiącym spodzie. Porcja ciasta wystarczy na jedną blachę z piekarnika.

pizzaSkładniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • około 1/2 łyżeczki soli i tyle samo cukru

Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać ciepłą wodę. Powstałe ciasto zagniatać ok. 10 minut, im dłużej tym lepiej.  Ciasto wyłożyć na blachę  wysmarowaną oliwą. Odstawić na kilka minut ,żeby ciasto troszkę wyrosło. W między czasie zrobić sos pomidorowy.

pizzaSos pomidorowy:

  • 250 ml.przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

Do przecieru dodać ketchup, sól i pieprz. Wycisnąć przez praskę czosnek ,dodać do sosu doprawić ziołami. Gotowym sosem posmarować ciasto.

pizzaFarsz na pizze :

  • 250 dag. pieczarek
  • kilkanaście oliwek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 300 dag. sera żółtego
  • 4 plasterki szynki
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 puszki kukurydzy

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Kukurydzę przecedzić, paprykę pokroić na niewielkie paseczki, cebulę na wiórka a oliwki na plasterki. Szynkę poszarpać na małe kawałeczki a chili drobno posiekać. wszystkie składniki wyłożyć na ciasto a na końcu posypać serem i ziołami. Pizze piec w temp.250 stopni około 15 -20 minut. Smacznego!!!

pizzapizzapizza

.