Ucierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką

Ucierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką Sezon na rabarbar uważam za otwarty! Na początek, ucierane ciasto z rabarbarem i  mrożonymi truskawkami. Wilgotne, delikatne ciasto z maślaną nutą. Waniliowa kruszonka  wspaniale dopełnia smak rabarbaru i truskawek. Cudowna propozycja, na początek  słonecznego weekendu. Mam nadzieję , że to ciasto podbije nie jedno serce.

Serdecznie zapraszam:)

_DSC4746Ucierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką  Składniki na ciasto:

  • 125 g. miękkiego masła
  • 150 g. cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego  domowego )
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 90 g. śmietany 18 %
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g. mąki pszennej
  • 60 g. mąki ziemniaczanej
  • 400 g. rabarbaru, pokrojonego na kawałki 1 cm.
  • 300 g. truskawek ( odmrożonych i odsączonych )

Ucierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonkąUcierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Masło wraz z cukrem, utrzeć na białą, puszystą masę. Do masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Dodać 2 łyżki ekstraktu  z wanilii, przesianą mąkę , na przemian ze śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Ucierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką Powstałe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto wyrównać, rozłożyć na nim  owoce i posypać kruszonką.

 Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 -45 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.

Ucierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką Składniki na kruszonkę:

  • 100 g. maki
  • 50 g. drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowegodomowego )
  • 60 g. miękkiego masła

 Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić palcami na kruszonkę.

Smacznego:)

 Ucierane ciasto z rabarbarem,truskawkami i kruszonką

.

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowyProsty przepis na domowy cukier waniliowy.  Wystarczy drobny cukier i laska wanilii. Ja mieszam cukier biały z trzcinowym. Co jakiś czas dorzucam do mojego słoiczka z cukrem kolejną laskę wanilii. Powstały cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny. Polecam;)

Domowy cukier waniliowySkładniki:

  • 2 szklanki drobnego cukru ( u mnie 1 szklanka białego i 1 szklanka brązowego cukru )
  • 1 laska wanilii

Do szczelnego pojemnika wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii podzielić na 3 części i wrzucić do pojemnika z cukrem. Zamknąć pojemnik i dobrze potrząsnąć. Cukier gotowy jest do użycia po upływie 1,5 tygodnia.

Smacznego;)

Domowy cukier waniliowy

.

Urodzinowy Tort dla Miki z piankami marshmallows

Urodzinowy tort dla MikiZrobiłam mojej kochanej córeczce niespodziankę. Na jej 16-ste urodziny upiekłam, pyszny angielski tort z piankami marshmallows, które uwielbia. Osoby, które kochają słodycze będą zachwycone tym wypiekiem. Tort jest kolorowy, wilgotny i dosyć słodki. Zachwyca swoim wyglądem. Zapraszam;

Urodzinowy tort dla MikiSkładniki na ciasto:

  • 175 g. miękkiego pokrojonego masła
  • 175 g. mąki z proszkiem ( na 100 g. mąki dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Urodzinowy tort dla MikiPonadto:

  • dżem malinowy

Urodzinowy tort dla MikiMasa piankowa:

  • 180 g. drobnego cukru
  • 1 białko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki winianu potasu
  • szczypta soli
  • 50  g. białych lub różowych pianek marshmallows
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • różowy barwnik oraz ulubione żelki, czekoladowe cukierki itp.

Urodzinowy tort dla MikiDo misy malaksera przesiać mąkę z proszkiem, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, brązowy cukier, pokrojone masło, 3 jajka i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wszystko zmiksować do połączenia. Okrągłą formę o średnicy 26 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 30 – 35 minut. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Gotowe przekroić na pół i przełożyć dżemem malinowym.

Urodzinowy tort dla MikiNa małym ogniu postawić garnek z gotującą się  wodą a  na nim miskę. Wrzucić do niej cukier, jedno białko, szczyptę soli i winian potasu, który ustabilizuje białko. Wszystko podgrzać na bardzo małym ogniu, aż składniki się połączą, powolutku, aż wszystko będzie bardzo ciepłe.

Tymczasem posiekać pianki marshmallows. Pokrojone wrzucić do miski z  masą białkowo – cukrową, mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć miskę z rondla, dodać odrobinkę różowego  barwnika, aby masa była jasnoróżowa. Jeszcze ciepłą zacząć ubijać mikserem, aby powstała jasna, puszysta, lekko ciągnąca masa. Masą piankową pokryć cały wierzch i boki ciasta. Trzeba to zrobić dosyć szybko, zanim masa stwardnieje. Udekorować rozmaitymi słodkościami, żelkami, piankami, cukierkami, kto co lubi. Gotowy  tort wstawić na parę  godzin do lodówki.

Smacznego;

 Urodzinowy tort dla Miki

.

Świąteczny seromak

SeromakMój mąż bardzo lubi makowce i serniki, dlatego na święta upiekłam dwa w jednym, czyli seromak. Wilgotny, aromatyczny, ciężki makowiec i ser z dodatkiem skórki pomarańczowej, razem smakuje znakomicie. Polecam;

SeromakSkładniki na masę makową:

  • 800 g. maku
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 50 g. rodzynek
  • 50 g. żurawiny
  • 100 g. posiekanych orzechów włoskich
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • parę kropli esencji migdałowej

SeromakMak zalać wrzącą wodą i wrzącym mlekiem,  gotować na małym ogniu około 20 minut. Odsączyć mak z nadmiaru wody i wystudzić. Trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, białej masy. Dodać zmielony mak, esencję migdałową, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

SeromakMasę makową przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

SeromakSkładniki na masę serową:

  • 1,20 dag. twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka z otartej pomarańczy
  • 150 g. miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SeromakMasło utrzeć z cukrem i żółtkami, do otrzymania puszystej masy. Dodawać stopniowo twaróg cały czas ucierając. Dodać mąkę  i otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Gotową masę wyłożyć na masę makową, wyrównać.

SeromakWierzch ciasta przykryć folią aluminiową, żeby ser się nie spiekł i pozostał jasny. Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC , Wystudzić, trzymać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego;

 Seromak

.

Mazurek kawowy z dżemem z czarnej porzeczki

Mazurek kawowy z dżemem z czarnej porzeczkiCo rok na Święta Wielkanocne piekę mazurki. Zazwyczaj  z masą krówkową, bo takie najbardziej lubi maja rodzina. W tym roku, oprócz mazurka z krówkami, upiekłam mazurek z nadzieniem kawowym i dżemem z czarnej porzeczki. Muszę przyznać, że przypadł mi do gustu. Mazurek smakuje wyśmienicie! Kwaskowy dżem i kawowe nadzienie, nadają razem ciekawy smak. Serdecznie zapraszam;

Mazurek kawowy z dżemem z czarnej porzeczkiSkładniki na spód:

  • 300 g. mąki pszennej
  • 180 g. zimnego masła
  • 70 g. cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko

Mazurek kawowy z dżemem z czarnej porzeczkiNadzienie kawowe:

  • 150 ml. śmietanki 36%
  • 300 g. białej czekolady
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • 1 pełna łyżka masła

Mazurek kawowy z dżemem z czarnej porzeczki Ponadto:

  • 350 g. dżemu z czarnej porzeczki

 Do malaksera wsypać mąkę wymieszaną z cukrem. Następnie wrzucić pokrojone w kosteczkę masło, żółtko i zimną wodę. Wszystko wymieszać, aż powstanie gładka masa. Gotowe ciasto rozwałkować  i wyłożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy na tartę. Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć na godzinę do lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut, do zarumienienia ciasta. Upieczone ciasto odłożyć do całkowitego wystygnięcia.

Na wystudzone ciasto przełożyć dżem i równomiernie go rozprowadzić po całej powierzchni.

Mazurek kawowy z dżemem z czarnej porzeczkiŚmietankę i masło umieścić w rondelku i podgrzać, aż masło się  rozpuści a śmietanka będzie mocno podgrzana .Do gorącej śmietanki wsypać kawę i energicznie mieszać, aż się rozpuści. Następnie  dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego  rozpuszczenia. Do gotowej gładkiej masy dodać mleko w proszku, wymieszać i całość przełożyć na ciasto. Pozostawić do wystygnięcia, udekorować według uznania. Wystudzony mazurek włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego;

Mazurek kawowy z dżemem z czarnej porzeczki

.

Sałatka śledziowa z chrzanem i chili

_DSC4604Dzisiaj zapraszam na sałatkę, która zagościła w święta  na moim stole. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Smacznego;

Sałatka śledziowa z chrzanem i chiliSkładniki:

  • 6 płatów śledzi w oleju
  • 1 papryczka chili
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • kawałeczek sera żółtego
  • 1,5 łyżeczki chrzanu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

_DSC4608Śledzie pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Ugotowane jajka i ser żółty, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i  chrzan. Całość doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, wlać do sałatki i wszystko połączyć. Odstawić najlepiej na noc do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

Sałatka śledziowa z chrzanem ichili

.