Lekki jogurtowiec z galaretkami i borówkami

Idealna propozycja na letnie upały. Lekki, orzeźwiający i mało słodki jogurtowiec. Bardzo smaczny i mega łatwy w przygotowaniu. W bardzo szybkim tempie znika z talerza. Serdecznie zapraszam;

Składniki:

  • 0,5 litra jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 galaretki owocowe ( dowolne smaki )
  • 20 dkg. borówek amerykańskich

Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki. Gdy stężeją, pokroić w kostkę ( wielkość kostki, jak kto lubi ). Pokrojoną galaretkę wsypać do miski. Następnie rozpuścić żelatynę we wrzątku i wystudzić. Jogurt przelać do naczynia, dodać cukier puder i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać. Wystudzoną żelatynę dodać do masy jogurtowej, dobrze wymieszać. Do miski z galaretkami dodać borówki i masę jogurtową, wszystko połączyć. Gotową masę wylać na  tortownicę o śred.24 cm. wyłożoną folią aluminiową ( wystarczy dno ). Wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *