Archiwum miesiąca: styczeń 2016

Chrust na Tłusty Czwartek

ChrustTłusty Czwartek tuż, tuż, dlatego dzisiaj po raz pierwszy w życiu upiekłam chrust. Przyznam, trochę się bałam, że mi nie wyjdzie ale wszystko poszło gładko. Chrust wyszedł znakomicie, delikatny i  lekko chrupiący. Posypany dużą ilością cukru pudru, prezentuje się bardzo apetycznie. Sami zobaczcie;

ChrustSkładniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki ( może też być ocet 6 % )
  • 5 -6 kopiatych łyżek kwaśnej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

ChrustPrzygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, wódkę , śmietanę i  zagnieść na jednolitą masę. Przełożyć ciasto na stolnicę i zbijać drewnianym wałkiem. ( Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać i tak około 5- 6 minut ). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche, z dużą ilością bąbelków.

ChrustCiasto podzielić na  dwie porcje.  Pierwszą część cieniutko rozwałkować, na około 2 mm. Ważne jest, aby ciasto i stolnicę posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.

Ciasto pokroić  na paski o szerokości 3 – 4 cm., następnie podzielić na prostokąty o długości około 9 -10 cm. Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

ChrustSmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Do przewracania  chrustu, doskonale nadaje się widelec.

Złocisty chrust wykładać na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru tłuszczu.

Chrust Wystudzony, przełożyć na duży talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

ChrustSmacznego;

Chrust

Pleśniak z orzechami włoskimi

_DSC5359Moja propozycja na dzisiejszy dzień to pleśniak, z dodatkiem orzechów włoskich.Bardzo lubię to ciasto. Jest proste w wykonaniu i smakuje wyśmienicie. Spróbujcie sami;

PleśniakSkładniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 25 dag. masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

PleśniakZ mąki, masła,cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia, zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 3 części. Jedną część wymieszać z kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.

PleśniakSkładniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier.

PleśniakPonadto:

  • słoik powideł śliwkowych ( u mnie 280 g. )
  • duża garść drobno  pokrojonych  orzechów włoskich

 

pleśniak_DSC5347Tortownicę o średnicy 26 cm. nasmarować masłem i posypać bułką tartą.Wyjąć  jasny kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach, wyrównać i lekko docisnąć. Przykryć powidłami i posypać orzechami. Następnie zetrzeć ciasto z kakao, wyrównać. Nałożyć pianę z białek i zetrzeć ostatnią jasną część ciasta.

PleśniakPiec 45 minut, w piekarniku nagrzanym do  180 ºC . Przed podaniem, można posypać cukrem pudrem.

 PlesniakSmacznego;

plesniakPleśniakpleśniak

Uszka z grzybami

Uszka z grzybamiW Święta na moim stole to obowiązkowe danie. Pyszne, delikatne uszka z grzybami. Razem z barszczem czerwonym tworzą idealny duet. Zapraszam;

Składniki na ciasto:

  • 300 g. mąki pszennej
  • 200 ml.wrzącej wody
  • 1 żółtko
  • 30 g. masła masła
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić. Do mąki dodać żółtko, wlać powoli wodę z masłem,wszystko razem połączyć. Wyrabiać ciasto około 6 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Gotowe ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut.

Składniki na farsz grzybowy:

  • 40 g.suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej

Do garnka włożyć grzyby, zalać szklanką wody. Przykryć i gotować na małym ogniu, przez około 30 minut.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni dodając masło. Ostudzić.

Ugotowane grzyby ostudzić, następnie przecedzić ( wywar z grzybów można użyć do barszczu ). Grzyby drobno pokroić, dodać sól, pieprz oraz jajko z bułką tartą i wystudzoną cebulą. Całość dobrze wymieszać.

Uszka z grzybamiPrzygotowanie:

Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na cienki placek ( około 2 mm ), podsypując stolnicę i wałek mąką, drugą część przykryć ściereczką.

Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po 1/3 łyżeczki farszu. Placek zwinąć w pół, zlepić brzegi, następnie połączyć dwa końce, tworząc obrączkę.

Gotowe uszka układać na wysypanej mąką stolnicy.

Zagotować wodę, posolić i wrzucać partiami uszka. Po wypłynięciu uszek na powierzchnie, gotować około 2 minuty. Wyjąć i wyłożyć na talerz.

Smacznego;

Uszka z grzybami

 

Cytrynowe ciasteczka z żurawiną i morelą

Cytrynowe ciasteczka z żurawiną i moreląKruchutkie ciasteczka, o bardzo intensywnym cytrynowym smaku. Moja córka oszalała na ich punkcie. Serdecznie polecam;

Cytrynowe ciasteczka z żurawiną i moreląSkładniki:

  • 180 g. miękkiego  masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki  otartej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki pokrojonej suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki pokrojonej suszonej moreli
  • 4 drobno pokrojone suszone figi

Cytrynowe ciasteczka z żurawiną i moreląMasło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać skórkę z cytryny, sól, żółtka i zmiksować. Dodać obie mąki i suszone owoce. Wszystko dobrze połączyć.

Cytrynowe ciasteczka z żurawiną i moreląCiasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować z ciasta małe kulki. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Ciastka lekko spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC  przez około 14 – 15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego;

Cytrynowe ciasteczka z żurawiną i morelą