Archiwum miesiąca: lipiec 2016

Knedle serowe z truskawkami

knedle4Co powiecie na  pyszne, serowe knedle z truskawkami? Podane z bułką tartą prażoną na maśle i z cukrem, smakują bosko. Serdecznie zapraszam;

Składniki:

  • 250 g. twarogu
  • 3/4 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • około 20 – 25 większych truskawek

knedle1Twaróg dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać mąkę, sól i jajko. Wymieszać, na koniec dodać stopione i ostudzone masło.

Szybko zagnieść i wyrobić na gładkie ciasto. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczyć ręką lub wałkiem. Na środek położyć całą truskawkę i zalepić ciastem, formując kulę.

knedle3Z tej porcji powinno wyjść około 20 – 25 knedli. Wszystko zależy od wielkości truskawek.

knedleW garnku zagotować wodę, lekko posolić. Wkładać po porcji knedli i gotować na małym ogniu około 8 minut. Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Podawać według uznania, ze śmietanką, jogurtem lub bułką tartą z cukrem.

knedle2Smacznego;

 

Chrupiące gofry

Chrupiące gofryMoja dzisiejsza propozycja, to pyszne, mega chrupiące gofry, idealne na drugie śniadanie. Wyśmienicie smakują ze świeżymi owocami. Można je podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub dżemem.

Zapraszam:)

Chrupiące gofry Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka ( żółtka oddzielnie od białek )

Chrupiące gofryBiałka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Ubitą pianę delikatnie połączyć z ciastem. Gofry piec z nasmarowanej delikatnie olejem gofrownicy około 3 minuty, do rumianego koloru. Wystudzić na kratce.

Chrupiące gofrySmacznego;)

Chrupiące gofryChrupiące gofry

Migawki z ogrodu

Uwielbiam wiosnę i lato, wtedy w  ogrodzie budzi się życie. Zaczyna kwitnąć magnolia, rozkwitają rododendrony, tulipany i wiele innych kwiatów. Prezentuję Wam kilkanaście migawek z mojego ogrodu. Mam nadzieję, że Wam się spodobają.

_DSC5733_DSC5732_DSC4895_DSC4897 _DSC5694
_DSC4899_DSC5723_DSC4882_DSC4886_DSC5827_DSC5829_DSC5912_DSC5915_DSC5913_DSC5826_DSC5910_DSC5918_DSC5916_DSC5828_DSC5917_DSC4891
_DSC5734_DSC5728_DSC5731

Tarta serowo – budyniowa z owocami i galaretką

tarta3Dzisiaj na moim stole, zagościła tarta, na ciasteczkowym spodzie z sezonowymi owocami. Oczywiście nie długo trzeba było czekać, żeby ktoś się na nią skusił. Tarta jest mało słodka. Polecam ją dla tych, którzy nie przepadają za słodkościami lub dbają o linię.

tarta6Spód:

  • 200 g. kruchych ciastek, drobno zmielonych
  • 100 g. rozpuszczonego, ciepłego masła

Ciastka łączymy z masłem, mieszamy do powstania tzw. mokrego piasku. Wylepiamy formę na tartę i wstawiamy do lodówki.

tartaKrem budyniowo – serowy:

  • 400 g. serka homogenizowanego lub takiego z wiaderka
  • 1 duży budyń waniliowy ( na 0,75 l mleka )
  • 500 ml. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • owoce do dekoracji
  • 1 galaretka truskawkowa ( ja dałam pomarańczową )

tarta2Galaretkę przygotowujemy według przepisu, zmniejszając ilość wody do 400 ml. Zostawiamy, do całkowitego wystygnięcia.

tarta1Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, tylko zmniejszamy ilość mleka, dodajemy do niego cukier waniliowy. Zostawiamy żeby wystygł co jakiś czas mieszając, żeby nie powstał kożuch.

tarta5Serek ubijamy, dodajemy cukier, zimny budyń i miksujemy do powstania gładkiej masy. Gotowy krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto dekorujemy owocami. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce i wkładamy do lodówki na parę godzin.

tarta4Smacznego;