Koktajl z bananami i czerwonymi owocami

Kolorowy koktajlOto kolejna propozycja na pyszny owocowy koktajl. Serdecznie zapraszam.

Kolorowy koktajlSkładniki:

  • 3 małe banany
  • 500 g. truskawek
  • garść poziomek
  • garść czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • duży kubek zsiadłego mleka
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • około szklanki  mleka

Kolorowy koktajlWszystko razem zmiksować w blenderze i schłodzić w lodówce.

Kolorowy koktajlSmacznego.

Truskawkowy sernik na zimno

Sernik na zimno z truskawkamiSezon truskawkowy w pełni. Na targu truskawek pełna masa, mniejsze, większe kuszą swoim wyglądem. Moja dzisiejsza propozycja, to delikatny sernik na zimno. Delikatny i  mocno truskawkowy, świetny na upalne dni.

Sernik na zimno z truskawkamiZapraszam;

Sernik na zimno z truskawkamiSkładniki na spód:

  • 2 opakowania herbatników ( u mnie petitki )
  • 500 g. serka śmietankowego lub twarogu w wiaderku ( już zmielonego )
  • 700 g. truskawek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 ml. śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej ( ja użyłam malinową i pomarańczową )
  • 3 łyżeczki kopiate żelatyny

Sernik na zimno z truskawkamiFormę o wymiarach 25 x 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć równo ciasteczka.

Sernik na zimno z truskawkamiGalaretki i żelatynę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody, odstawić do przestudzenia.

 Sernik na zimno z truskawkamiPołowę truskawek ( 375 g) i cukier puder zmiksować blenderem. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałeczki. Następnie, dodać twaróg lub serek i znowu zmiksować blenderem na gładką masę. Przestudzone galaretki powoli wlać do masy, cały czas miksując. Osobno ubić śmietanę kremówkę, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać. Włożyć na chwilkę do lodówki, gdy masa zacznie tężeć dodać pokrojone truskawki, wymieszać. Gotową masę przełożyć na herbatniki, wyrównać. Udekorować kawałkami truskawek. Ciasto przechowywać w lodówce.

Sernik na zimno z truskawkamiSmacznego;

Sernik na zimno z truskawkami

Ciasto ucierane z rabarbarem i jabłkami

Ucierane ciasto z rabarbarem i jabłkamiGdy nie mam za dużo wolnego czasu, a chce mi się coś słodkiego, piekę to ciasto. Jest proste i bardzo szybko się go robi. Smaczne, wilgotne z rabarbarem i jabłkami. Szybko znika z mojego stołu.

Ucierane ciasto z rabarbarem i jabłkamiSkładniki:

  • 375 g. mąki
  • 200 g. miękkiego masła
  • 300 g. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 210 ml. mleka
  • 2 łyżki amaretto
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki  domowego cukru waniliowego
  • 500 g. rabarbaru
  • 4 jabłka

Ucierane ciasto z rabarbarem i jabłkamiUcierane ciasto z rabarbarem i jabłkamiPrzygotowanie:

W misie malaksera utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku, ucierać, aż składniki się połączą, dodać amaretto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajeczno maślanej , na przemian z mlekiem . Wszystko wymieszać na gładką, lśniącą masę. Średnią formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić  na kawałeczki ok.1cm.  Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokrojony rabarbar wraz z jabłkami wyłożyć na ciasto. Cukier waniliowy i brązowy  wymieszać,  posypać wierzch ciasta.

Ucierane ciasto z rabarbarem i jabłkamiPiekarnik nagrzać do 175ºC. Ciasto piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 160ºC  i piec jeszcze około 40 minut.

Ucierane ciasto z rabarbarem i jabłkami

Smacznego;

Ucierane ciasto z rabarbarem i jabłkami