Alzacka tarta z rabarbarem

Tarta Alzacka z rabarbaremJuż jest, mój kochany RABARBAR!!! Robiąc zakupy na Kleparzu, nie mogłam mu się oprzeć. Uwielbiam go pod różnymi postaciami, dzisiaj serwuję z nim tartę Alzacką. Jestem bardzo ciekawa czy Wam się spodoba. Zapraszam!!!

Tarta Alzacka z rabarbaremOwoce:

  • 0,5 kg. rabarbaru
  • 50 g. cukru pudru

Rabarbar pokroić na kawałki o długości 2 cm. Posypać cukrem pudrem, przykryć i odstawić na conajmniej 8 godzin. Po tym czasie rabarbar wyłożyć do sitka, pozostawić na ok. 30 minut.

Tarta Alzacka z rabarbaremTarta Alzacka z rabarbaremKruche ciasto:

  • 350 g. mąki
  • 150 g. masła w temp. pokojowej
  • 50 g. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki amaretto

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, amaretto, mąkę i sól. Wszystko wymieszać, schłodzić, podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i posypaną mąką. Ciasto  obciążyć grochem lub ryżem, piec 15 minut w temp. 180 stopni.

Tarta Alzacka z rabarbaremTarta Alzacka z rabarbaremPolewa:

  • 1 jajko
  • 75 g. cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 i 1/2 łyżki mleka
  • 25 g. mielonych migdałów
  • 55 g. masła

W misce utrzeć masło, dodać cukier, jajko i resztę składników, wszystko wymieszać. Masło się trochę zetnie ale to nie należy się przejmować, w czasie pieczenia sie rozpuści. Rabarbar wyłożyć na ciasto, zalać polewą migdałową. Z drugiej części ciasta wykroić paski , ułożyć na cieście kratkę, posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180 stopni, przez  około 20 minut, Po wystudzeniu wyłożyć z formy. Smacznego:)

Tarta Alzacka z rabarbaremTarta Alzacka z rabarbarem

.

Pancakes – naleśniki amerykańskie z nutellą i z truskawkami

PancakesPyszne naleśniki powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną patelnię. Można je przyrządzać z różnymi owocami lub tradycyjnie z syropem klonowym. Ja podałam z nutellą i truskawkami, wyszło rewelacyjnie…sami spróbujcie 🙂

PancakesSkładniki na około 11 naleśników:

  • 225 g. mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże roztrzepane jajka
  • 30 g.rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 300 ml. mleka
  • masło do smażenia

PancakesDodatki do naleśników:

  • nutella
  • truskawkiPancakes

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i wymieszać. Gotowe ciasto odłożyć na 20 minut, naleśniki smażyć na niewielkiej ilości masła. Smażyć tak, że  kiedy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, to trzeba przewrócić na drugą stronę i smażyć  tylko 1 minutę. Podawać z nutellą i pokrojonymi na plasterki truskawkami. Smacznego!

PancakesPancakes

.

Szarlotka z pianką

szarlotka z piankąCudowna szarlotka z pianką i Szarą Renetą, idealna na popołudniowy podwieczorek. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu .Zapraszam!!!

szarlotka z piankąSkładniki na ciasto:

  • 50 dag. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g. margaryny

Wszystkie składniki  szybko zagnieść, podzielić na 2 części. Wstawić na 30 minut do lodówki.

szarlotka z piankąSkładniki na farsz jabłkowy:

  • 1 kg. jabłek Szarej Renety ( ja daję trochę więcej tak o 2 jabłka )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • sok z wyciśniętej 1/2 cytryny

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny, wszystko wymieszać.

Na blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, podpiec 15 minut w temp.180 stopni. Ciasto lekko ostudzić.

szarlotka z piankąSkładniki na piankę:

  • 3 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier, mąkę i dodać ocet.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Masę przykryć pianą z białek, na nią zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temp. 190 stopni, około 45 minut. Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.

szarlotka z pianką

.

Sernik z cytrynowo – pomarańczową nutą

sernik z nutką cytryny i pomarańczy 017Sernik, który upiekłam na Święta, znikł  w oka mgnieniu. Jest bardzo wilgotny a jego cytrynowy smak przeplata się ze  smakiem pomarańczy. Naprawdę warto go upiec.

sernik z nutą cytryny i pomarańczy 004Składniki:

  • 1 kg. dwukrotnie zmielonego tłustego sera białego
  • 10 jajek
  • 30 dag. masła
  • 5 dag. kaszki manny
  • 40 dag. cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcz
  •  szczypta soli

 

sernik z nutką cytryny i pomarańczy 009sernik z nutką cytryny i pomarańczy 011 Masło utrzeć na pulchną masę. Żółtka oddzielić od białek i dodawać po jednym do masła, ciągle ucierając. Nastepnie wsypać powoli przesiany cukier puder, cukier waniliowy, ser,  startą skórkę z cytryny i pomarańczy, kaszkę manną i wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do masy serowej stopniowo dodawać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. Po upieczeniu ostudzić, mozna posypać cukrem pudrem.sernik z nutką cytryny i pomarańczy 016sernik z nutą cytryny i pomarańczy 006

.

Sernik na zimno

Sernik na zimno 032Święta bez sernika nie mogą się odbyć, w naszym domu. Wszyscy  domownicy za nim przepadają. Jednak w tym roku, oprócz tradycyjnego  sernika, zrobiłam również  wersje na zimno. Zobaczymy, który  z nich będzie się cieszył powodzeniem.

Sernik na zimno 012Składniki:

  • 80 dag. waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 3 dag. żelatyny
  • 400 ml. śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • paczka biszkoptów
  • 3 rodzaje galaretek
  • kilka brzoskwiń

sernik na zimno Galaretki rozrobić i wlać do głębokich talerzy. Wstawić do lodówki, aby stężały. Wyjąć i pokroić nożem na niewielkie kostki. Na dno tortownicy położyć biszkopty i polaćsokiem z cytryny i z pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, lekko ostudzić. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywno. Do masy dodać serek homogenizowany, delikatnie połączyć i mieszając, dodać żelatynę. Do ciasta dodać kostki z galaretek. Wymieszać, przełożyć do tortownicy i ozdobić dowolnie brzoskwiniami. Sernik włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Sernik na zimno 030Sernik na zimno 024sernik na zimno

.

Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkowąTen mazurek zawsze pojawia się u mnie na Święta Wielkanocne. Pyszne kruche ciasto , obłędna masa krówkowa. robi furrorę wsród znajomych i rodziny.

Mazurek z masą krówkowąMazurek z masą krówkowąSkładniki na ciasto:

  • 350 g. mąki
  • 100 g. masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Mazurek z masą krówkową

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczony spód wystudzić.

Mazurek z masą krówkowąMasa krówkowa:

  • 500 g. krówek
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

Krówki wsypać do garnka, dodać śmietankę, rozpuszczać na średnim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej  konsystencji. Lekko wystudzić, po czym wylać na upieczony spód. Udekorować wedle uznania.mazurek z masą krówkową mazurek z masą krówkową 002mazurek z masą krówkową

.

Masło orzechowe

Masło orzechowe Uwielbiam ten przepis, masło smakuje rewelacyjnie. Bardzo łatwe w przygotowaniu o gładkiej konsystencji, lekko słone, po prostu poezja!

Masło orzechowe Składniki:

  • 500 g. podpieczonych niesolonych orzeszków ziemnych
  • sól do smaku

Masło orzechowe

Orzeszki podpiec na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając, wystudzić. Wsypać do malaksera, miksować przez około 15 minut, do uzyskania gładkiej masy, pod koniec posolić do smaku. Gotowe masło przełożyć do słoiczków. Sloiki zakręcać dopiero po całkowitym wystudzeniu masła, przechowywać w lodówce.

Masło orzechowe Masło orzechowe Masło orzechowe Masło orzechowe

.

Domowy chrzan

Domowy chrzan Już niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, a jeszcze tyle do zrobienia, dam radę. Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy w życiu chrzan i wyszedł bardzo smaczny, będzie w sam raz na wielkanocne śniadanko:).

Domowy chrzan Składniki:

  • 370 g. korzenia chrzanu
  • 1 cytryna
  • 150 g. kwaśnej śmietany
  • sól do smaku

Domowy chrzan Domowy chrzan Domowy chrzan Chrzan utrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do malaksera, dodać śmietanę, sok z wyciśniętej cytryny i sól. Wszystko zmiksować przez około 15 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy chrzan przełożyć do słoiczków i zamknięte wstawić do lodówki. Można przechowywać nawet parę tygodni.

Domowy chrzan Domowy chrzan

.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z  jabłkami Dzisiaj na obiad wymysliłam, będzie: ryż z jabłkami. W lodówce pełno jabłek, ryżu też nie brakuje, więc będzie pyszne jedzonko. Mika oszalała z radości, uwielbia to danie, zresztą wcale się jej nie dziwię, jest naprawdę pyszne 🙂Ryż zapiekany z  jabłkami

Ryż zapiekany z  jabłkami Ryż zapiekany z  jabłkami
Składniki:

  • 2,5 szkl. ryżu
  • 5 dużych jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • kilka płatków masła

Ryż zapiekany z  jabłkami

Ryż ugotować, nie musi być bardzo miękki bo i tak będzie się jeszcze zapiekał z jabłkami. Ugotowany odcedzić, podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, lekko posypać cynamonem i cukrem ( 1 łyżka ). Jabłka obrać,  zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, sok z 1/2 cytryny i cukier ( około 3 łyżki ), dobrze wymieszać. Farsz jabłkowy nałożyć na  pierwszą część ryżu, przykryć drugą. Na górną warstwę ryżu wysypać znowu troszkę cynamonu, cukru i posypać  kilkoma płatkami masła ( płatki otrzymuję dzięki  obieraczce do jarzyn ). Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 20-25 minut.

Ryż piekę, w przykrytym szkalną pokrywką naczyniu. Dzięki temu wierzch nie jest twardy i spalony, tylko cudownie wilgotny. Naprawdę polecam. P

Ryż zapiekany z  jabłkami

.

Ciasto z kaszą manną, truskawkami i galaretką

ciasto z kaszy mannej z truskawkami 002Ciasto, rewelacja! Szybkie, bardzo proste w wykonaniu, bez pieczenia. Połączenie kaszy manny z truskawkami, do tego galaretka , pychotka!!! Moim znajomym i przede wszystkim ich dzieciom, bardzo smakowało. Zapraszam!!!

ciasto z kaszy mannej z truskawkami 001

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 200 g. masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl. kaszy manny
  • duże opakowanie herbatników
  • 400 g. truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

truskawkiGalaretki rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody, wystudzić. W garnku roztopić masło, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i kaszę manną. Gotować, ciągle mieszając do uzyskania gęstej masy. Herbatniki ściśle ułożyć koło siebie, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Gorącą masę wylać na herbatniki, wyrównać. Truskawki powciskać do ciepłej jeszcze masy, zostawić do wystygnięcia. Na chłodne ciasto  wylać tężejącą galaretkę, włożyć do lodówki.

ciasto z kaszy mannej z truskawkami 003

.