Cudowna szarlotka z pianką i Szarą Renetą, idealna na popołudniowy podwieczorek. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu .Zapraszam!!!
- 50 dag. mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g. margaryny
Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na 2 części. Wstawić na 30 minut do lodówki.
- 1 kg. jabłek Szarej Renety ( ja daję trochę więcej tak o 2 jabłka )
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 1 łyżeczkę cynamonu
- sok z wyciśniętej 1/2 cytryny
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o gubych oczkach. Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny, wszystko wymieszać.
Na blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, podpiec 15 minut w temp.180 stopni. Ciasto lekko ostudzić.
- 3 białka
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki octu winnego
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier, mąkę i dodać ocet.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Masę przykryć pianą z białek, na nią zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temp. 190 stopni, około 45 minut. Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem.