Ciasto czekoladowe dla alergika

Przepis na to ciasto znalazłam w internecie. Dzięki temu, że nie ma w nim masła, jajek i mleka, ciasto mogą jeść alergicy. Ciasto jest bardzo dobre, mokre i sycące. Upiekłam go dla mojej przyjaciółki, która nie może jeść nabiału. Ciasto wyszło znakomite i zostało zjedzone do ostatniego okruszka. Upiekłam go też w wersji klasycznej czyli zamiast wody dałam mleko i dodałam jeszcze posiekaną gorzką czekoladę. Zapraszam;

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1  łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać olej, ocet, ekstrakt, wodę oraz dodać powidła. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 23 cm.wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *