Sałatka porowa z orzechami włoskimi i żurawiną

Pyszna sałatka, bardzo prosta w wykonaniu. Można ją serwować na śniadanie, kolację a także na różne imprezy i święta. Zapraszam;

Składniki:

  • jeden duży por
  • jedno średnie jabłko
  • 2 kopiate łyżki suszonej żurawiny
  • 3 kopiate łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy ( u mnie jałowcowa )
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Pora oczyścić, odciąć zielony odcinek i korzeń. Białą część pora dokładnie umyć i drobno posiekać. Pokrojonego pora przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do pora. Żurawinę i grubo pokrojone orzechy wsypać do sałatki. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą, wylać na sałatkę i dobrze wymieszać.

Smacznego;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *