Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbaremCiasto ucierane z rabarbarem. Proste, klasyczne i bardzo smaczne. Wilgotne z chrupiącym wierzchem, bardzo aromatyczne. Rabarbar, można spokojnie zastąpić innymi sezonowymi owocami. Z góry przepraszam, że nie ma zdjęć z przekroju ciasta. Upiekłam go na szkolny festyn mojej córki i musiał pozostać w całości. Zapraszam;

Składniki na ciasto:

  • 375 g. mąki
  • 200 g. miękkiego masła
  • 300 g. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 210 ml. mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki  domowego cukru waniliowego
  • 500 g. rabarbaru

Szybkie ciasto z rabarbaremW misie malaksera utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku, ucierać, aż składniki się połączą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajeczno maślanej , na przemian z mlekiem. Wszystko wymieszać na gładką, lśniącą masę. Średnią formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić  na kawałeczki ok.1 cm. Pokrojony wyłożyć na ciasto i palcami lekko wcisnąć w ciasto. Cukier waniliowy i brązowy  wymieszać,  posypać wierzch ciasta. 

Szybkie ciasto z rabarbaremPiekarnik nagrzać do 175ºC. Ciasto piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 160ºC  i piec jeszcze około 40 minut.

Smacznego;

Szybkie ciasto z rabarbarem

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *