Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynami

bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynamiBardzo wilgotne ciasto, mocno czekoladowe z dodatkiem jeżyn. Fantastyczne ciasto na niedzielny podwieczorek. Serdecznie zapraszam;

bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynamiSkładniki:

  • 1 średnia cukinia ( do 500 g. )
  •  3/4 szklanki mocnej kawy
  •  2,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka amaretto lub ekstraktu migdałowego
  • 100 g. drobno pokrojonej, gorzkiej czekolady
  • 250 g. jeżyn ( mogą być maliny )

bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynamibardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynami

Formę na tartę (  średnica 26 cm. ) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, wymieszać.

Cukinię dobrze odsączyć, najlepiej rękoma. Piekarnik nastawić na 160ºC . W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać amaretto i osączoną cukinię, wszystko razem połączyć.

bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynamiDo suchych składników dodać mokre, zamieszać. Na końcu wsypać  czekoladę i jeżyny, krótko wymieszać.

bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynamiCiasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec na najniższym poziomie piekarnika, przez około 65 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynami


bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i jeżynami
Smacznego;

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *