Szarlotka z jeżynami i orzechami

Szarlotka z jeżynami i orzechami włoskimiMoja kolejna propozycja na jesienną szarlotkę. Ciasto, jabłka, jeżyny i orzechy…czego pragnąć więcej. Uwielbiam takie zestawienie smaków. Ciekawa jestem czy Wam się spodoba? Serdecznie zapraszam;

Składniki na ciasto:

  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag. masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • starta skórka z cytryny

Szarlotka z jeżynami i orzechami włoskimiNadzienie:

  • 1 kg. jabłek
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. jeżyn
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 Szarlotka z jeżynami i orzechami włoskimiMasło zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo jajka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny. Gładkie ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.

Szarlotka z jeżynami i orzechami włoskimiJabłka obrać, pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Posypać niewielką ilością cynamonu. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać białko ubite na sztywną pianę, posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną i cynamon, wszystko  wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka, posypać jeżynami i piec około 50 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Szarlotka z jeżynami i orzechami włoskimiSmacznego;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *