Ucierane ciasto razowe z brzoskwiniami

Dzisiaj propozycja ciasta ucieranego z mąki razowej. Obawiałam się trochę, że ciasto wyjdzie ciężkie i zakalcowate. Jednak wyszło puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 250 g. mąki pszennej razzowej
  • 150 g. masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 120 g. brązowego cukru
  • 4 łyżki mleka ( 60 ml. )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń

Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Na zmianę do ciasta dodawać przesianą mąkę i mleko.  Formę na tartę o średnicy 24 cm. wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto wyłożyć na spód formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie i małe kawałeczki masła.Na koniec ciasto posypać brązowym cukrem.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.


Smacznego;