Czekoladowe ciasteczka na maślance

Czekoladowe ciasteczka na maślance (22)Proste ciasteczka, mocno czekoladowe. Bardzo smaczne, mięciutkie, wogóle nie twardnieją.   Popijając je zimnym mlekiem smakują znakomicie. Sami się przekonajcie!!!Zapraszam.

Czekoladowe ciasteczka na maślance (18)Czekoladowe ciasteczka na maślance (17)Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 115 g. masła
  • 1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. ciemnego kakao
  • 1,5 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 2/3 szkl. maślanki
  • 100 g. ciemnej czekolady
  • garść  suszonej żurawiny
  • garść suszonych moreli
  • kilkanaście rodzynek

czekoladowe ciasteczka na masślanceCzekoladowe ciasteczka na maślance (6)Czekoladowe ciasteczka na maślance (5)Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło rozpuścić,  gorące wlać do misy malaksera i dodać kakao. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier, maślankę, ekstrat waniliowy i nadal miksować, powoli dodawać mąkę oraz wsypać pokrojone bakalie i posiekaną czekoladę. Na wyłożoną papierem do pieczenia balchę nakładać małe porcyjki ciasta ( tak około pół łyżki ciasta). Ponieważ ciasto jest dosyć gęste i klejące, nakładam je za pomocą dwóch łyżek, tak jest wygodniej. Między ciastkami pozostawić spore odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 – 12 minut. Upieczone ciasteczka są bardzo miękkie. Przełożyć je na kratkę, dopiero po kilku minutach.

Czekoladowe ciasteczka na maślance (14)Czekoladowe ciasteczka na maślance (13)Smacznego;

.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *