Archiwum miesiąca: październik 2016

Kremowa zupa czosnkowa

krem-5Nadeszła jesień. Dni są już coraz chłodniejsze a noce zimne. Nasze apetyty na ciepłe dania rosną. Dlatego proponuję pyszną, kremową zupę czosnkową na bazie serka topionego. Zapraszam;

krem2Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 10 ząbków czosnku
  • 1.5 litra rosołu
  • 2 serki topione ( 200 g. )
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • starty żółty ser do posypania
  • pieczywo na grzanki

 krem3Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na maśle, w średnim garnku. Dodać pokrojony na większe kawałki czosnek. Zalać wszystko rosołem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować, aż będą miękkie. Na koniec dodać serki topione. Gdy się rozpuszczą zupę zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.

Gotową zupę podawać z grzankami i startym żółtym serem.

kremGrzanki:

  • kilka kromek pieczywa lub bułka
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • oliwa

Pieczywo pokroić w kostkę, dodać przyprawy i oliwę. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni i przyrumienić.

krem3Smacznego;