Archiwum miesiąca: czerwiec 2014

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkamiKruche ciasto z budyniem, truskawkami  i galaretką. Pyszne ciasto, idealne na podwieczorek.

Tarta z budyniem i truskawkamiSkładniki:

  • 250 g. mąki
  • 125 g. masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Tarta z budyniem i truskawkamiMąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać zimne masło, jajko, sól i wodę. Wszystkie składniki  połączyć i szybko wyrobić ciasto. Wyłożyć na  wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę o śred.28 cm. ponakłuwać widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto piec 30 – 35 minut.

Tarta z budyniem i truskawkamiSkładniki na masę budyniową:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • truskawki do dekoracji
  • 1 opak. galaretki truskawkowej

Tarta z budyniem i truskawkamiBudynie przygotować z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepły wylać na wystudzone ciasto. Umyte i wysuszone truskawki wyłożyć na masie budyniowej.

Tarta z budyniem i truskawkamiGalaretkę rozpuścić w 350 ml. wrzącej wody. Na wytudzoną tartę wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki , do całkowitego stężenia. Smacznego:)

Tarta z budyniem i truskawkami

.

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekoladyPrzepis na  te ciasteczka pochodzi z książki Nigelli Lawson, którą dostałam na urodziny. Ciasteczka są przepyszne, kruche  i rozpływają się w ustach. Jeszcze ciepłe podane z zimnym mlekiem smakują  wyśmienicie. Serdecznie zapraszam !!!

Ciasteczka z kawałkami czekoladySkładniki:

  • 150 g. miękkiego masła
  • 120 g. brązowego cukru
  • 100 g. białego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 zimne jajko
  • 1 zimne żółtko
  • 300 g.mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g. gorzkiej czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekoladyMiękkie masło utrzeć z obydwoma cukrami na puszystą masę, dodać jajko, żółko, ekstrakt i sodę. Na koniec dodać mąkę i posiekaną na kawałki czekoladę, dobrze wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć w odstępach około 2 cm. równe kulki ciasta i lekko spłaszczyć ( najlepiej odmierzać łyżką ).  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 – 17 minut. Smacznego:)

Ciasteczka z kawałkami czekolady

.

Makaron z chorizo w sosie pomidorowym

Makaron z chorizo w sosie pomidorowym

Dzisiaj na obiad zaserwowałam makaron z chorizo, które przywieziono mi  prosto z hiszpanii. Danie pyszne, nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam.

Makaron z chorizo w sosie pomidorowymSkładniki:

  • 250 g. makaronu spaghetti
  • pętko kiełbasy chorizo ( u mnie pikantna )
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g. przecieru  pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • garstka świeżej bazylii

Makaron z chorizo w sosie pomidorowymMakaron z chorizo w sosie pomidorowymMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, wrzucić 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, posolić i popieprzyć. Kiełbasę chorizo obrać ze skórki , pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć. Do osobnego garnka wlać przecier pomidorowy, podgrzać,  dodać pozostałe posiekane ząbki czosnku,  zioła prowansalskie i pokrojoną świeżą bazylię, Wszystko doprawic solą i pieprzem do smaku, Gorący sos  pomidorowy połączyć z kiełbasą, wymieszać. Podawać z makaronem, jak ktoś lubi można posypać świeżym parmezanem, udekorować bazylią. Smacznego!!

Makaron z chorizo w sosie pomidorowymMakaron z chorizo w sosie pomidorowym

.

Szybki deser z truskawkami

Szybki deser z truskawkamiSzybki i bardzo prosty deser, dobry dla osób zabieganych, które nie mają czasu na przygotywanie wymyślnych i pracochłonnych deserów. Jest bardzo smaczny i na pewno zachwyci każdego. Polecam:)

Składniki na dwie porcje:

  • 220 g. śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru lub cukru z wanilią
  • 30 dag. truskawek
  • 7 –  8 większych bez
  • pasek gorzkiej czekolady

Szybki deser z truskawkami_DSC1718Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bezy pokruszyć na kawałeczki, dodać do ubitej śmietany, wszystko wymieszać. Truskawki pokroić na małe kawałeczki. Do szklanki włożyć część truskawek ,na to część śmietany z bezami i tak przekładać na ile pozwoli wysokość szklanki. Na konieć posypać truskawkami, przyłożyc bezą i posypać posiekaną gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!!!Szybki deser z truskawkamiSzybki deser z truskawkami

.

Tort bezowy z truskawkami

Tort bezowy z truskawkamiSezon na truskawki w pełni,  więc  z okazji  Dnia Dziecka wymysliłam dwa super desery. Są to lody truskawkowe i tort bezowy z dodatkiem truskawek.  Moja córka ( i nie tylko ona ) z radości oszalała .Po wyprawie rowerowej,  podanie lekkiego  ciasta bezowego z dodatkiem lodów było strzałem w dziesiatkę. Zapraszam serdecznie.

Tort bezowy z truskawkamiSkładniki:

  • 10 białek
  • 400 g.cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać powoli cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać ocet winny i mąkę ziemniaczaną.

Masę przełożyć na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Uformować z nich dwa okrągłe blaty o średnicy ok.26 cm. Piec obie blaszki równoczesnie z termoobiegiem przez ok.1,5 godz. w temp.120 stopni. Po upieczeniu wystudzić w w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej bezy zostawić na całą noc.

Tort bezowy z truskawkami

Masa kremowa:

  • 500 ml. śmietany kremówki 30%  lub  36%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek do dekoracji
  • 5-6 truskawek do masy kremowej +2 łyżki cukru
  • 2 paski gorzkiej czekolady

Tort bezowy z truskawkamiŚmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części, Sześć truskawek  zasypać cukrem i po chwili zmiksować blenderem, Przełożyć do pierwszej masy kremowej i wymieszać. Na dolny blat wyłożyć masę truskawkową i przyłożyć drugim blatem. Pozostałą część masy kremowej wyłożyć na górny blat i udekorować pozostałymi truskawkami. Czekoladę posiekać w  drobne paseczki i posypać  nimi tort. Chłodzić w lodówce. Można podawać z lodami ( u mnie z lodami truskawkowymi własnej roboty). Smacznego:)

Tort bezowy z truskawkamiTort bezowy z truskawkami

.