Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i galaretką. Pyszne ciasto, idealne na podwieczorek.
- 250 g. mąki
- 125 g. masła
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Mąkę połączyć z cukrem pudrem, dodać zimne masło, jajko, sól i wodę. Wszystkie składniki połączyć i szybko wyrobić ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę o śred.28 cm. ponakłuwać widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto piec 30 – 35 minut.
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- truskawki do dekoracji
- 1 opak. galaretki truskawkowej
Budynie przygotować z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepły wylać na wystudzone ciasto. Umyte i wysuszone truskawki wyłożyć na masie budyniowej.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml. wrzącej wody. Na wytudzoną tartę wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki , do całkowitego stężenia. Smacznego:)