Kochani, życzę Wam zdrowych, spokojnych i cudownych Świąt, spędzonych z gronie najbliższych.
Archiwum miesiąca: grudzień 2016
Kawowe ciasteczka z amaretto
Moja, kolejna propozycja na nadchodzące Święta. Delikatnie ciasteczka o smaku kawy z lekką nutą amaretto. Ze szklaneczką zimnego mleka smakują wybornie. Świetny pomysł na prezent dla bliskich. Koneserzy kawy będą zachwyceni. Zapraszam;
- 250 g. miękkiego masła
- 100 g. brązowego drobnego cukru
- 300 g. mąki pszennej
- 50 g. mąki ziemniaczanej
- 50 g. mielonych migdałów
- 3 łyżki amaretto
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy espresso ( ja dałam Jacobs Crema Gold )
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Piekarnik rozgrzać do temp.150 ºC. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło przełożyć do misy malaksera, dodać brązowy cukier, cukier waniliowy i kawę espresso, utrzeć na kremową masę.
Mąkę pszenną wymieszać z migdałami i mąką ziemniaczaną. Do masy dodawać na przemian sypkie składniki i amaretto, cały czas ucierając.
Z gotowej masy formować nieduże kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Ja ważyłam ciasteczka na wadze kuchennej i miałam pewność, że wszystkie są jednakowej wielkości. Gotowe układać na wcześniej przygotowanej blasze.
Wstawić do piekarnika i piec na środkowym poziomie przez 15 – 17 minut.
Wyjąć, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Gotowe ciasteczka przechowywać w metalowej puszce lub w zamykanym słoiku.
Smacznego;
Murzynek z powidłami
Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy. Murzynek jest pyszny, wilgotny, bardzo aromatyczny i co najważniejsze bardzo szybko się go robi. Serdecznie zapraszam;
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. oleju
- 3 kopiate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- aromat migdałowy lub amaretto ( według uznania )
- 5 łyżek powideł
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
W malakserze ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Do bitych jajek dodawać na przemian mąkę, mleko, olej i aromat migdałowy. Na koniec dodać powidła i wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 28cm.
Piec w temp. 160ºC około 40 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego;
Niedzielna szarlotka
Jesień trwa w najlepsze. Na zewnątrz zimno i ponuro. W takich chwilach ma się ochotę na coś słodkiego. W lodówce pełno jabłek zbieranych w ogrodzie, szkoda ich nie wykorzystać. Zatem wzięłam się do roboty i upiekłam pyszną kruchą szarlotkę.
Zapraszam;
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 25 dag. masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki kefiru
- 1,5 kg. jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- szczypta soli
- pół szkl. drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 5 łyżek nasion chia
- parę łyżek powideł
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ( oprócz jabłek, cynamonu, chia, orzechów i powideł ) wsypać do miski i zagnieść ciasto. Gotowe włożyć na godz. do lodówki. Na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Powidła rozsmarować na cieście, równomiernie rozsypać nasiona Chia i pokrojone orzechy. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem i cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto lekko odciskając nadmiar soku. Następnie zetrzeć na jabłka resztę ciasta. Piec około 30 – 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC. Wystudzone posypać cukrem pudrem.