Delikatne, kruche, orzechowe ciasteczka z konfiturą. Konsystencją i smakiem, troszkę przypominają makaroniki. Dzięki różnym smakom konfitur, ciasteczka smakują wyśmienicie. Moja rodzina i znajomi , oszaleli na ich punkcie. Zapraszam;
- 125 g. zimnego masła pokrojonego w plastry
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 110 g. mąki pszennej
- 110 g. zmielonych orzechów laskowych i włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- konfitury lub bardzo gęsty dżem do wypełnienia ciastek ( u mnie konfitura z owoców leśnych i z mirabelek
Wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze, do otrzymania gładkiego kruchego ciasta. Z ciasta uformować kulę , owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.
Z ciasta odrywać małe kawałeczki ciasta i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy ( ciastka urosną podczas pieczenia ). Końcem drewnianej łyżki zrobić w każdej kulce wgłębienie i wypełnić odrobiną konfitury.
Piec w temperaturze 170ºC, przez około 15 minut, do zarumienienia ciastek. Lekko przestudzić i przełożyć na kratkę.