Życzę Wam zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt, spędzonych z najbliższymi.
Archiwum miesiąca: grudzień 2015
Popękane ciasteczka orzechowe
Ciasteczka o bardzo intensywnym smaku orzechów włoskich. Bardzo smaczne, chrupiące z zewnątrz i delikatne, lekko ciągnące w środku. Idealne na słodki prezent pod choinkę. Serdecznie zapraszam;
- 270 g. mielonych orzechów włoskich
- 50 g. mąki
- 65 g. cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrabiać, aż powstanie jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cukrze pudrze i wyłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez 17 -18 minut. Ciasteczka wystudzić na kratce.
Torcik z galaretek
Bardzo prosty torcik z galaretek. Mało słodki, idealny dla osób dbających o figurę. Niestety nie mam zdjęć przekroju tortu, gdyż zrobiłam go dla męża do pracy. Postaram się go powtórzyć w najbliższym czasie i zamieścić więcej zdjęć.
Składniki na torcik:
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka agrestowa lub kiwi
- 4 galaretki truskawkowe
- 500 ml. jogurtu naturalnego
- 500 ml. wody ( potrzebne do galaretek truskawkowych )
W misce rozpuścić galaretkę wiśniową w 350 ml. zagotowanej wody. Tak samo postąpić z galaretką pomarańczową i agrestową. Zostawić do zastygnięcia a potem włożyć do lodówki. Zastygnięte galaretki wyjąć z misek i pokroić w kostkę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. i ponownie włożyć do lodówki.
Zagotować 500 ml. wody i rozpuścić w niej 4 galaretki truskawkowe, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygną dodać jogurt i dobrze wymieszać, na jednolitą masę. Gdy masa zacznie tężeć, wlać do tortownicy i delikatnie połączyć z pokrojonymi galaretkami. Ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem torcik wyjąć z formy. Można go udekorować sezonowymi owocami.
Smacznego;
Świąteczny murzynek
Święta tuż, tuż. Pewnie lista zakupów, prezentów i menu na wigilijny stół już zrobiona. U mnie wszystko zaplanowane, większość prezentów kupiona i menu też ustalone. Oprócz tradycyjnych potraw, na moim stole nie zabraknie również słodkości. Będzie sernik, makowiec , mix ciasteczek i oczywiście murzynek. Bardzo aromatyczne, miękkie, wilgotne ciasto, z powidłami i nutką przypraw korzennych.
Serdecznie zapraszam;
Ciasto:
- 125 g. masła
- 3 duże jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżeczek kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mniejszy garnek postawić na palniku. Wsypać cukier, kakao i wymieszać. Dodać mleko i masło, wszystko doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1-2 minuty, zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonej masy wsypać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Całość wymieszać mikserem, tylko do połączenia się składników. Dodać powidła i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę po czym dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do małej kwadratowej tortownicy, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 170 st.C, przez 45-60 minut.
Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek śmietany kremówki 30%
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i przez chwilę gotować. Lekko przestudzoną polewą, polać wystudzone ciasto.
Smacznego;