Ciasteczka o bardzo intensywnym smaku orzechów włoskich. Bardzo smaczne, chrupiące z zewnątrz i delikatne, lekko ciągnące w środku. Idealne na słodki prezent pod choinkę. Serdecznie zapraszam;
- 270 g. mielonych orzechów włoskich
- 50 g. mąki
- 65 g. cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrabiać, aż powstanie jednolita kula. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cukrze pudrze i wyłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez 17 -18 minut. Ciasteczka wystudzić na kratce.