Archiwum miesiąca: luty 2016

Czekoladowe ciasteczka owsiane z bakaliami

_DSC5476Pyszne, zdrowe ciasteczka z żytnich płatków owsianych. Chrupiące i mocno czekoladowe.

Zapraszam;

_DSC5455_DSC5450Składniki ( na około 25 ciastek ) :

  • 0,5 szklanki żytnich płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 4 łyżki trzcinowego cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 tabliczki  gorzkiej pokrojonej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów ( u mnie włoskich )
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka łuskanej dyni
  • 1 łyżeczka łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu

_DSC5461Płatki wymieszać z mąką, dodać cukier, sodę oczyszczoną i kakao. Do suchych składników wbić jajko, dodać ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło i wszystko wymieszać. Na koniec dodać wszystkie bakalie, pokrojoną czekoladę i nasiona chia.

_DSC5464Uformować ciasteczka wielkości małego orzecha, lekko spłaszczyć. Wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Upieczone wystudzić na kratce.

_DSC5481Smacznego;

_DSC5462

Pleśniak z jabłkami, z konfiturą jagodową i nasionami chia

Pleśniak z jabłkami i konfiturą jagodowąKlasyczny pleśniak, z dodatkiem jabłek i  nasion chia. Pyszny, wilgotny, lekko chrupiący z jagodową nutą. Przepis na to ciasto, znalazłam na blogu pieprzczywanilia, Jednak troszkę go zmodyfikowałam. Serdecznie zapraszam;

Składniki na ciasto:

  • 400 g. mąki krupczatki
  • 4 łyżki nasion chia
  • 60 g. cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g. zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki amaretto

Pleśniak z jabłkami i konfiturą jagodowąPonad to:

  • 3 jabłka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 200 g. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 białka
  • 50 g.  drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • pół słoika konfitur jagodowych ( około 140 g. )

Pleśniak z jabłkami i konfiturą jagodowąMąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone kawałki zimnego masła, nasiona chia, amaretto oraz żółtka, szybko wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Każdy kawałek zapakować w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.

Pleśniak z jabłkami i konfiturą jagodowąTortownicę o średnicy 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Jabłka obrać,  pokroić na  nieduże kawałeczki, zasypać cukrem i wymieszać. Po krótkiej chwili dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, wszystko dobrze połączyć.

Białka ubić na gęstą pianę, dodając partiami cukier i cukier waniliowy.

Pleśniak z jabłkami i konfiturą jagodowąZ zamrażalnika wyjąć kawałek jasnego ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równo wyłożyć w tortownicy, lekko docisnąć palcami. Na cieście rozsmarować konfiturę jagodową, wysypać pokrojone orzechy i wyłożyć równomiernie jabłka. Następnie zetrzeć ciasto kakaowe i wyłożyć na nie ubitą pianę. Na koniec zetrzeć ostatni kawałek jasnego ciasta i równo posypać.

Piec około 60 minut. do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić.

Smacznego;

 Pleśniak z jabłkami i konfiturą jagodową

Tort bezowy z musem truskawkowym i jeżynami

Tort bezowy z musem truskawkowym i jeżynamiPonieważ pozostało mi parę białek po smażeniu  chrustu, postanowiłam je wykorzystać. Powstał  z nich, pyszny  tort bezowy. Blaty tortu, wyszły kruchutkie z zewnątrz, a lekko ciągnące w środku. Przełożone bitą śmietaną z serkiem mascarpone i delikatnym musem truskawkowym, z dodatkiem kwaskowych jeżyn, tworzą interesujący smak. Tort bardzo smakował moim bliskim i naszemu znajomemu, który Nas odwiedził. Serdecznie zachęcam do przygotowania go, np. na zbliżające się  Walentynki! Zapraszam;

Tort bezowy z musem truskawkowym i jeżynamiSkładniki na 2 blaty bezowe:

  • 5 białek z dużych jaj
  • 250 g. białego drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Białka ubijać na wysokich obrotach.W trakcie ubijania dodać sól, amaretto, ekstrakt waniliowy. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, powinna powstać gęsta masa. Na koniec dodać ocet, skrobię i delikatnie wymieszać.

Tort bezowy z musem truskawkowym i jeżynamiDwie płaskie blachy wyłożyć  papierem do pieczenia, na nich narysować okręgi o średnicy 23 cm. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.

Piekarnik nagrzać do temperatury  180ºC. Włożyć obie blachy z bezami i zmniejszyć temperaturę do 120ºC ( z termoobiegiem ). Piec około 2 godzin. Upieczone bezy zostawić w piekarniku  parę godzin lub całą noc.

Przełożenie: 

  • 300 ml. śmietany kremówki 30 %
  • 125 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g. truskawek ( u mnie mrożone )
  • 1 opakowanie galaretki  truskawkowej
  • 200 g. jeżyn

Tort bezowy z musem truskawkowym i jeżynamiDo misy malaksera przełożyć serek mascarpone, chwilkę miksować. Dodać śmietanę kremówkę, cukier puder  i ubić na  sztywno.

Galaretkę rozpuścić w 200ml. gorącej wody, wystudzić. Rozmrożone truskawki, bardzo krótko miksować blenderem na najniższych obrotach, dosłownie kilka sekund. Do musu wlać połowę wystudzonej, tężejącej galaretki. Delikatnie wymieszać i włożyć na chwilkę do lodówki.

Tort bezowy z musem truskawkowym i jeżynamiDo jeżyn dodać pozostałą część galaretki, delikatnie wymieszać i też włożyć na chwilkę do lodówki.

Pierwszy blat bezy ułożyć na paterze, na niego przełożyć połowę śmietany i delikatnie rozprowadzić. Na krem  wyłożyć mus truskawkowy, przykryć drugim blatem bezowym. Resztę śmietany wyłożyć na drugi blat i lekko rozprowadzić. Na wierzchu wyłożyć jeżyny wraz z galaretką.

Tort bezowy z musem truskawkowym i jeżynamiSmacznego;

 

Muffiny czekoladowe z jeżynami i słodką niespodzianką

muffinki czekoladowe z jeżynami i słodką niespodziankąKto z Was nie lubi muffinek? Dla mojej rodzinki to idealny deser. Muffinki, które Wam dzisiaj prezentuję, bardzo często goszczą na moim stole. Są mocno czekoladowe, wilgotne z owocami i malutką niespodzianką w środku. Zapraszam;

muffinki czekoladowe z jeżynami i słodką niespodziankąSkładniki na około 12 sztuk:

  • 225 g. mąki pszennej
  • 40 g. kakao
  • 2 duże jajka
  • 150 g. drobnego cukru
  • 85 g. roztopionego masła
  • 150 ml. kwaśnej śmietany
  • 150 ml. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki amaretto
  • 150 g. gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

muffinki czekoladowe z jeżynami i słodką niespodziankąPonadto:

  • kilkanaście sztuk pianek marshmallow
  • 200 g. jeżyn ( mogą być mrożone )

muffinki czekoladowe z jeżynami i słodką niespodziankąJeżyny wcześniej rozmrozić, odlać nadmiar soku.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao. W drugim naczyniu mokre: jajka,śmietanę, jogurt, roztopione masło, amaretto, ekstrakt waniliowy i wszystko wymieszać.

100 g. czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostała czekoladę pokroić na drobne kawałeczki.

Do suchych składników, wlać mokre, wymieszać i dodać roztopioną czekoladę. Wsypać jeżyny i pokrojoną drobno czekoladę. Delikatnie wymieszać.

muffinki czekoladowe z jeżynami i słodką niespodzianką  Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, dodać ciasto tak po łyżce i ułożyć na nim jedną piankę marshmallow. Uzupełnić resztą ciasta do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 180ºC, około 20 – 25 minut ( bez termoobiegu ), do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć,wystudzić na kratce.

muffinki czekoladowe z jeżynami i słodką niespodziankąSmacznego;

muffinki czekoladowe z jeżynami i słodką niespodzianką