Przepyszna szarlotka, ze słodką warstwą karmelizowanych orzechów włoskich. Moja rodzina oszalała na jej punkcie. Świetny pomysł na chłodne, jesienne dni. Serdecznie polecam;
- 500 g. mąki
- 300 g. masła
- 150 g. cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g. orzechów włoskich
- 75 g. masła
- 75 g. cukru
- 3 łyżki miodu
- 1,2 kg. obranych jabłek
Mąkę połączyć z proszkiem, cukrem i masłem. Wyrobić wszystko do powstania drobnej kruszonki. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną włożyć do zamrażalnika na godzinę, a drugą na taki sam czas do lodówki.
Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na tortownicę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową.
Orzechy drobno posiekać. Do rondelka dać masło, cukier i miód, podgrzać aż wszystko się rozpuści. Na koniec dodać posiekane orzechy i ciągle mieszając przesmażyć na małym ogniu około 5 minut. Gorącą masę orzechową, równomiernie rozprowadzić na cieście. Całość podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wyłożyć na podpieczony spód. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec 25- 30 minut.
Smacznego;