Archiwum miesiąca: październik 2015

Szarlotka z karmelizowanymi orzechami

Szarlotka z karmelizowanymi orzechamiPrzepyszna szarlotka, ze słodką warstwą karmelizowanych orzechów włoskich. Moja rodzina oszalała na jej punkcie. Świetny pomysł na chłodne, jesienne dni. Serdecznie polecam;

Szarlotka z karmelizowanymi orzechamiSkładniki na ciasto :

  • 500 g. mąki
  • 300 g. masła
  • 150 g. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szarlotka z karmelizowanymi orzechamiWarstwa orzechowa :

  • 250 g. orzechów włoskich
  • 75 g. masła
  • 75 g. cukru
  • 3 łyżki miodu

Szarlotka z karmelizowanymi orzechamiPonadto :

  • 1,2 kg. obranych  jabłek

Mąkę połączyć z proszkiem, cukrem i masłem. Wyrobić wszystko do powstania drobnej kruszonki. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną włożyć do zamrażalnika na godzinę, a drugą na taki sam czas do lodówki.

Tortownicę o średnicy 28 cm. wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na tortownicę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową.

Szarlotka z karmelizowanymi orzechamiOrzechy drobno posiekać. Do rondelka dać masło, cukier i miód, podgrzać aż wszystko się rozpuści. Na koniec dodać posiekane orzechy i ciągle mieszając przesmażyć na małym ogniu około 5 minut. Gorącą masę orzechową, równomiernie rozprowadzić na cieście. Całość podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Szarlotka z karmelizowanymi orzechamiJabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wyłożyć na podpieczony spód. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i piec 25- 30 minut.

Smacznego;

Szarlotka z karmelizowanymi orzechami