Dzisiaj pyszna szarlotka z mąki pełnoziarnistej z płatkami owsianymi. Rewelacyjna, chrupiąca i co najważniejsze bardzo zdrowa. Serdecznie zapraszam;
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g. brązowego cukru
- 80 g. masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu
Kruszonka:
- 0,5 szklanki płatków owsianych ( zmiksowanych na mączkę )
- 50 g. masła
- 4 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę, uformować kulę i wstawić do zamrażalnika na 1 godz.
Farsz:
- 1,5 kg. jabłek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Jabłka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka ściemnieją i staną się pachnące. Dodać cynamon i troszkę soku z cytryny.
Płatki owsiane zmiksować na mączkę, dodać resztę suchych składników potrzebnych do przygotowania spodu. Następnie dodać masło, jogurt i żółtko. Szybko wyrobić ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C ( funkcja z termoobiegiem ). Natłuszczoną tortownicę lub formę na tartę wylepić ciastem. Jabłka równomiernie przełożyć na ciasto. Kruszonkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią jabłka. Piec około 50 minut ( wierzch musi być ładnie zarumieniony).
Smacznego;