Archiwum miesiąca: maj 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniową

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniowąPrzepis no to ciasto, dostałam od mojej koleżanki z pracy. Bardzo kruche, pyszne ciasto z delikatną bezą i owocami. Idealna propozycja do popołudniowej kawy. Serdecznie zapraszam;

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniowąSkładniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g. masła
  • 5 żółtek
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniową Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z mąką, proszkiem, cukrem i żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1- 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na dwie części 60% i 40%, zawinąć z folię i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Formę na tartę o średnicy 28 cm. wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Na spód wyłożyć 60% ciasta ( resztę zostawić w zamrażalniku ), wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniowąDelikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 300 g. rabarbaru

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniowąBiałka ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Do piany powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując by się dobrze rozpuścił. Małą stróżką, powolutku, wlewać  olej, miksując do połączenia. Uzyskamy lśniącą, gładką pianę. Na wystudzony spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i układać rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec 30-40 minut w 190ºC.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniowąSmacznego;

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą budyniową

.

Szybkie ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbaremCiasto ucierane z rabarbarem. Proste, klasyczne i bardzo smaczne. Wilgotne z chrupiącym wierzchem, bardzo aromatyczne. Rabarbar, można spokojnie zastąpić innymi sezonowymi owocami. Z góry przepraszam, że nie ma zdjęć z przekroju ciasta. Upiekłam go na szkolny festyn mojej córki i musiał pozostać w całości. Zapraszam;

Składniki na ciasto:

  • 375 g. mąki
  • 200 g. miękkiego masła
  • 300 g. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 210 ml. mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki  domowego cukru waniliowego
  • 500 g. rabarbaru

Szybkie ciasto z rabarbaremW misie malaksera utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku, ucierać, aż składniki się połączą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajeczno maślanej , na przemian z mlekiem. Wszystko wymieszać na gładką, lśniącą masę. Średnią formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić  na kawałeczki ok.1 cm. Pokrojony wyłożyć na ciasto i palcami lekko wcisnąć w ciasto. Cukier waniliowy i brązowy  wymieszać,  posypać wierzch ciasta. 

Szybkie ciasto z rabarbaremPiekarnik nagrzać do 175ºC. Ciasto piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 160ºC  i piec jeszcze około 40 minut.

Smacznego;

Szybkie ciasto z rabarbarem

.