Ciasto ucierane z rabarbarem. Proste, klasyczne i bardzo smaczne. Wilgotne z chrupiącym wierzchem, bardzo aromatyczne. Rabarbar, można spokojnie zastąpić innymi sezonowymi owocami. Z góry przepraszam, że nie ma zdjęć z przekroju ciasta. Upiekłam go na szkolny festyn mojej córki i musiał pozostać w całości. Zapraszam;
Składniki na ciasto:
- 375 g. mąki
- 200 g. miękkiego masła
- 300 g. drobnego cukru
- 3 jajka
- 210 ml. mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 500 g. rabarbaru
W misie malaksera utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku, ucierać, aż składniki się połączą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajeczno maślanej , na przemian z mlekiem. Wszystko wymieszać na gładką, lśniącą masę. Średnią formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić na kawałeczki ok.1 cm. Pokrojony wyłożyć na ciasto i palcami lekko wcisnąć w ciasto. Cukier waniliowy i brązowy wymieszać, posypać wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzać do 175ºC. Ciasto piec przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze około 40 minut.
Smacznego;