Sezon na rabarbar uważam za otwarty! Na początek, ucierane ciasto z rabarbarem i mrożonymi truskawkami. Wilgotne, delikatne ciasto z maślaną nutą. Waniliowa kruszonka wspaniale dopełnia smak rabarbaru i truskawek. Cudowna propozycja, na początek słonecznego weekendu. Mam nadzieję , że to ciasto podbije nie jedno serce.
Serdecznie zapraszam:)
- 125 g. miękkiego masła
- 150 g. cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cukru waniliowego ( domowego )
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 90 g. śmietany 18 %
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g. mąki pszennej
- 60 g. mąki ziemniaczanej
- 400 g. rabarbaru, pokrojonego na kawałki 1 cm.
- 300 g. truskawek ( odmrożonych i odsączonych )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Masło wraz z cukrem, utrzeć na białą, puszystą masę. Do masy dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Dodać 2 łyżki ekstraktu z wanilii, przesianą mąkę , na przemian ze śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Powstałe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto wyrównać, rozłożyć na nim owoce i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 -45 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.
- 100 g. maki
- 50 g. drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
- 60 g. miękkiego masła
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić palcami na kruszonkę.
Smacznego:)