Archiwum miesiąca: maj 2014

Czarno-biały sernik na zimno z truskawkami

Dwukolorowy sernik z truskawkamiDwukolorowy sernik z truskawkamiOstatnio, przeglądałam mój pierwszy zeszyt z przepisami, który powstał jakieś 24 lata temu. Na pierwszej stronie widnieje przepis na sernik z serków homogenizowanych. Postanowiłam, że go zrobię. Recepturę troszkę  zmodyfikowałam ale myslę, że wyjdzie równie dobry jak ten, który robiłam mając 16 lat. Pyszny, waniliowo-kakaowy sernik z odrobiną kawałeczków czekolady i truskawek. No to do dzieła, serdecznie zapraszam!

Czarno-biały sernik na zimno z truskawkamiCzarno-biały sernik na zimno z truskawkamiSkładniki:

  • 2 serki waniliowe homogenizowane 800 g.
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • niecała szklanka cukru pudru + dodatkowo 1 łyżka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 – 4 łyżki żelatyny ( ja dałam 4 )
  • 3/4 szkl. mleka
  • 50 g. mlecznej czekolady
  • 50 g. gorzkiej czekolady
  • 500 g. truskawek
  • 1 opak. galaretki truskawkowej

Czarno-biały sernik na zimno z truskawkamiCzarno-biały sernik na zimno z truskawkamiCzarno-biały sernik na zimno z truskawkamiCzekolady posiekać na kawałeczki. Jedną część truskawek pokroić na mniejsze cząsteczki, resztę przekroić na pół ( połówki będą położone na wierzch ciasta ). Galaretkę  przyrządzić według przepisu na opakowaniu i pozostawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami . Do masy dodać serki waniliowe. Białka ubić na sztywną pianę dodając łyżkę cukru pudru. Pianę przełożyć do masy serowej i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i przestudzić. Wlewać  do sernika stopniowo ciągle mieszając. Masę podzielić na 2 części i teraz trzeba robić to szybko bo ciasto szybko tężeje. Do pierwszej dodać kakao i kawałeczki czekolady, szybko wymieszać i wyłożyć do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie 26 cm. ). Do białej masy dodać  drobno pokrojone truskawki i szybciutko wyłożyć na kakaową część. Na wierzch położyć połówki truskawek. Włożyć do lodówki, tężejącą galaretkę wylać na truskawki i pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.

Dwukolorowy sernik z truskawkamiDwukolorowy sernik z truskawkami

.

Zupa z botwinki

Uwielbiam buraki pod każdą postacią, więc gdy tylko pojawiła się młoda botwinka ugotowałam z niej zupę. Zdrowa, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszam:)
Zupa z botwinkiSkładniki:

  • pęczek botwinki
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 4-5  średnich ziemniaków
  • ziele angielskie
  • 2-3  liście laurowe
  • 2 kostki rosołowe lub 1,5 litra wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 kubka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo

Zupa z botwinkiZiemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić na drobną kostkę. Pora pokroić na niewielkie paski, wrzucić do garnka i zalać bulionem, dodając również pokrojone ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Botwinkę dobrze wymyć i pokroić w kostkę, wrzucić do gotujących się już ziemniaków, wlać ocet i doprawić solą i pieprzem. Po upływie 20 minut, gdy warzywa bedą już miękkie zabielić zupę śmietaną, po 2 minutach wyłączyć. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki i  świeżym koperkiem. Smacznego!

Zupa z botwniki

.

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodzianką

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodziankąTarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodzianką Już są, moje ukochane truskawki, postanowiłam wykorzystać ten fakt i upiekłam kruchą tartę z dodatkiem truskawek, serka mascaropne i sosem z rabarbarowym. Tarta jest wyśmienita, nie za słodka, ponieważ lekko kwaśny sos rabarbarowy przełamuje słodki smak bitej śmietany z serkiem mascarpone. Zapraszam 🙂

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodzianką

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodziankąSkładniki na ciasto:

  • 25 dag. mąki
  • 14 dag. zimnego masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wylepić  ciastem  natłuszczoną blachę na tartę, ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, wystudzić.

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodziankąSkładniki na sos z rabarbaru:

  • około 400 g. rabarbaru
  • 4-5 łyżek cukru
  • troszkę wody około 5 łyżek
  • 200 g. pokrojonych truskawek

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodziankąRabarbar umyć, obrać i pokroić w małe kawałki. Wrzucić do garnka, dodać pokrojone truskawki, zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu co chwilę mieszajać. Jak rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, zdjąć z ognia, przecedzić z nadmiaru soku przez sitko, wystudzić i masę wyłożyć na ciasto.

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodziankąMasa z serka mascarpone:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo truskawki do dekoracji  ( u mnie około 20 szt. ale można więcej)

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek mascarpone i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na ciasto i ozdobić truskawkami. Wsadzić do lodówki  przynajmniej na 5 godzin. Podawać schłodzone. Smacznego:)

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodziankąTarta z truskawkami, serkiem mascarpone i rabarbarową niespodzianką

.

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbaremCiasto z budyniem i rabarbaremDzisiaj piękny słoneczny dzień, aż chce się żyć! Korzystając z pogody, wybrałam się na spacer do pobliskiego warzywniaka. Ponieważ sezon na rabarbar nadal trwa , postanowiłam upiec ciasto z budyniem i rabarbarem, przykryte kruszonką. Zapraszam!

Ciasto z budyniem i rabarbaremSkładniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 200 g. masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g. rabarbaru + 3 łyżki cukru

Ciasto z budyniem i rabarbaremMąkę przesiać, dodać pozostałe składniki. Wszystko zagnieśc na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części ( ok. 2/3 i 1/3 ). Większą wstawić do lodówki na 30 min. drugą do zamrażalnika. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki, zasypać cukrem i wymieszać. Rozłożyć równomiernie na ciasto.

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Masa budyniowa:

  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła

Ugotować budyń, dodając pod koniec masło. Jeszcze gorący wyłożyć równo na rabarbar. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na masę budyniową. Piec  w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Ciasto z budyniem i rabarbaremCiasto z budyniem i rabarbarem

.