Uwielbiam buraki pod każdą postacią, więc gdy tylko pojawiła się młoda botwinka ugotowałam z niej zupę. Zdrowa, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszam:)
Składniki:
- pęczek botwinki
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 4-5 średnich ziemniaków
- ziele angielskie
- 2-3 liście laurowe
- 2 kostki rosołowe lub 1,5 litra wywaru z kurczaka
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 kubka śmietany 18%
- sól, pieprz
- koperek
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić na drobną kostkę. Pora pokroić na niewielkie paski, wrzucić do garnka i zalać bulionem, dodając również pokrojone ziemniaki, marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Botwinkę dobrze wymyć i pokroić w kostkę, wrzucić do gotujących się już ziemniaków, wlać ocet i doprawić solą i pieprzem. Po upływie 20 minut, gdy warzywa bedą już miękkie zabielić zupę śmietaną, po 2 minutach wyłączyć. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki i świeżym koperkiem. Smacznego!