Moja kolejna propozycja na jesienną szarlotkę. Ciasto, jabłka, jeżyny i orzechy…czego pragnąć więcej. Uwielbiam takie zestawienie smaków. Ciekawa jestem czy Wam się spodoba? Serdecznie zapraszam;
Składniki na ciasto:
- 200 g. mąki pszennej
- 100 g. mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag. masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
- starta skórka z cytryny
- 1 kg. jabłek
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- 1/2 szkl. jeżyn
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masło zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo jajka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny. Gładkie ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Posypać niewielką ilością cynamonu. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać białko ubite na sztywną pianę, posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną i cynamon, wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka, posypać jeżynami i piec około 50 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.