Jakie ciasto kojarzy Wam się z jesienią? Mnie tylko i wyłącznie szarlotka. Postanowiłam troszkę poeksperymentować i mąkę pszenną zastąpiłam mąką gryczaną. Szarlotka wyszła rewelacyjnie!!! Zapraszam;
Składniki na spód:
- 200 g. mąki gryczanej
- 75 g. cukru pudru
- 150 g. masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ( opcjonalnie 1- 2 łyżek zimnej wody )
Masa jabłkowa:
- 1 kg. jabłek
- 100 ml. białego wina półsłodkiego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
Schłodzone masło ugnieść z mąką, cukrem pudrem, żółtkami i szczyptą soli. Z ciasta utworzyć kulę i odstawić na 20 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200ºC. Formę na tartę o średnicy 26 cm. wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić na głęboką patelnię i poddusić na winie, dodając brązowy cukier oraz cynamon. Jabłka mają zmięknąć tylko trochę, w części pozostać twarde. Podduszone jabłka zasypać kaszą manną i delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części mniejszą i większą. Większą rozwałkować i wyłożyć na formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w piekarniku.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozłożyć na szarlotce. Wierzch posypać odrobiną cukru.Wstawić do piekarnika i piec w temp. 190ºC przez 20 -25 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego;