Bardzo wilgotne ciasto, mocno czekoladowe z dodatkiem jeżyn. Fantastyczne ciasto na niedzielny podwieczorek. Serdecznie zapraszam;
- 1 średnia cukinia ( do 500 g. )
- 3/4 szklanki mocnej kawy
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka amaretto lub ekstraktu migdałowego
- 100 g. drobno pokrojonej, gorzkiej czekolady
- 250 g. jeżyn ( mogą być maliny )
Formę na tartę ( średnica 26 cm. ) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, wymieszać.
Cukinię dobrze odsączyć, najlepiej rękoma. Piekarnik nastawić na 160ºC . W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać amaretto i osączoną cukinię, wszystko razem połączyć.
Do suchych składników dodać mokre, zamieszać. Na końcu wsypać czekoladę i jeżyny, krótko wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec na najniższym poziomie piekarnika, przez około 65 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.