Muffinki, kto za nimi nie przepada. Chyba nie znam takiej osoby, która potrafiłaby się oprzeć tym fantastycznym ciachom. Można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj podaję przepis na moje ukochane, czekoladowe z masłem orzechowym.Składniki:
- 125 g. gorzkiej czekolady
- 300 g. mąki
- 1 łyżka śmietanki 36%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 180 g. miękkiego masła
- 150 g. cukru
- 3 duże jajka
- 150 ml. mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- masło orzechowe do wypełnienia
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i odstawić do wystudzenia. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem utrzeć masło z cukrem na jasny gładki krem i dodać jajka. Stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę oraz mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a na końcu esencję waniliową. Po wymieszaniu napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut ( piec do tzw.suchego patyczka). Odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia a potem udekorować masłem orzechowym. Smacznego.