Archiwum miesiąca: wrzesień 2014

Muffinki z masłem orzechowym

Muffinki, kto za nimi nie przepada. Chyba nie znam takiej osoby, która potrafiłaby się oprzeć tym fantastycznym ciachom. Można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj podaję przepis na moje ukochane, czekoladowe z masłem orzechowym.mufinki z masłem orzechowym 2Składniki:

  • 125 g. gorzkiej czekolady
  • 300 g. mąki
  • 1 łyżka śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 180 g. miękkiego masła
  • 150 g. cukru
  • 3 duże jajka
  • 150 ml. mleka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • masło orzechowe do wypełnienia

mufinki z masłem orzechowym 6mufinki z masłem orzechowym 7Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i odstawić do wystudzenia. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem utrzeć masło z cukrem na jasny gładki krem i dodać jajka. Stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę oraz mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia  na przemian z mlekiem, a na końcu esencję waniliową. Po wymieszaniu napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut ( piec do tzw.suchego patyczka). Odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia a potem udekorować masłem orzechowym. Smacznego.

mufinki z masłem orzechowym 1

mufinki z masłem orzechowym 10mufinki z masłem orzechowym 9

.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto drożdżowe ze śliwkami 3Śliwy, śliwki, śliweczki do wyboru do koloru. Na targu stoły uginają się od ich ciężaru, kuszą swoją barwą, wielkością, no i oczywiście smakiem i zapachem. Sezon w pełni, więc namiętnie je kupuję. Zapraszam na smakowite ciasto drożdżowe, z soczystymi śliwkami i pyszną kruszonką.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g. masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • około 1 kg. śliwek

Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Do drugiej  miski wsypać resztę cukru, roztrzepane jajka, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Na koniec wlać rozczyn z drożdży i mąkę,  wszystko wymieszać i wyrobić  na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

ciasto drożdżowe ze śliwkami W międzyczasie zrobić kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g. masła
  • 100 g. mąki
  • 60 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wszystkie składniki połączyć tak, aby powstały grudki ciasta.

Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrobić, rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach  około 45 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

ciasto drożdżowe ze śliwkami 2

.

Pasta jajeczna

pasta jajeczna 10Dzisiaj zapowiada się piękny, słoneczny dzień. Na śniadanie postanowiłam zrobić pastę jajeczną, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Zapraszam na pyszne śniadanie…

pasta jajeczna 1Składniki:

  • 5 niedużych ugotowanych na twardo jajek
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek  (ilość zależy od upodobań )
  • sól,pieprz
  • 2 duże łyżki majonezu

pasta jajeczna 4Jajka i rzodkiewki  zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem i na koniec dołożyć majonez. Wszystko wymieszać i zostawić na 5 minut. Podawać na kromce chleba, bułce lub grzance. Smacznego!!!

pasta jajeczna 8

.

Naleśniki z kolorową wkładką

naleśniki4Naleśniki, które dzisiaj proponuję uwielbia cała moja rodzina. Zawsze znikają w oka mgnieniu. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Serdecznie zapraszam!!!

Składniki na naleśniki:

  • 3 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 szkl.mąki
  • szczypta proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Ciasto powinno być rzadkie i lejące się. Postawić patelnię na ogniu, mocno ją nagrzać, posmarować lekko oliwą. Wlać pół chochelki ciasta i obracając patelnią rozlać po całym jej dnie. Gdy się usmaży, przerzucić na drugą stronę, usmażyć i przełożyć na talerz.naleśnikiSkładniki na farsz:

  • 30 dkg. pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2-3 kolorowe papryki
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryczka chilli

naleśniki2Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami i zalać olejem ( około 7 łyżek ), zostawić na godzinę w lodówce. W między czasie pokroić wszystkie warzywa w kostkę, cebulę podsmażyć z pieczarkami, dodać papryki i kukurydzę. Dusić przez 20 minut. Kurczaka usmażyć na osobnej patelni, dodać podduszone warzywa. Wszystko razem  wymieszać, doprawić solą, pieprzem i jeszcze przez 10 minut dusić na małym ogniu.

Sos ogórkowy:

  • 3-4 małe ogórki zielone
  • 1 duży naturalny jogurt
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

naleśniki3Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i popieprzyć. Czosnek  przecisnąć przez praskę i dodać  do ogórków. Majonez wymieszać z jogurtem i połączyć z ogórkami. Powstały sos odstawić na 10 minut.

Na naleśniki wyłożyć trochę  farszu, zwinąć w rulon i polać sosem ogórkowym. Smacznego!!!

naleśniki5

.