Śliwy, śliwki, śliweczki do wyboru do koloru. Na targu stoły uginają się od ich ciężaru, kuszą swoją barwą, wielkością, no i oczywiście smakiem i zapachem. Sezon w pełni, więc namiętnie je kupuję. Zapraszam na smakowite ciasto drożdżowe, z soczystymi śliwkami i pyszną kruszonką.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 50 g. świeżych drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g. masła
- 1/3 szklanki mleka
- około 1 kg. śliwek
Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Do drugiej miski wsypać resztę cukru, roztrzepane jajka, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Na koniec wlać rozczyn z drożdży i mąkę, wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.
W międzyczasie zrobić kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g. masła
- 100 g. mąki
- 60 g. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki połączyć tak, aby powstały grudki ciasta.
Wyrośnięte ciasto przez chwilkę wyrobić, rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!